Da li je lanolin alergen

Da li je lanolin alergen

Lanolin, omekšivač i hidratant, nazvan je paradoksalnim alergenom. Potencijal da lanolin izazove kontaktnu alergiju kod ljudi je dobro dokumentovan u literaturi, a fenomen alergenosti lanolina je fokus članka o kontaktnom alergenu godine u recenziranom časopisu Dermatitis.

Lanolin i njegovi derivati se široko koriste u kozmetici i farmaceutskim proizvodima dizajniranim za lokalnu upotrebu na koži, usnama, noktima i kosi, i kao omekšivač za oči. Takođe imaju mnogo industrijskih upotreba. Alergenost lanolina je i dalje kontroverzna, a odgovarajuće testiranje na flasterima za otkrivanje alergije na lanolin ostaje tema spora.

Koautori Blair Jenkins, MD, Ph.D. i Donald Belsito, MD, MBA, iz Medicinskog centra Irving Univerziteta Kolumbija, ispituju koliko je uobičajena alergija na lanolin u opštoj populaciji i koji je odgovarajući alergen za skrining za lanolin. Iako opisuju lanolin kao „slab senzibilizator“, oni identifikuju posebne populacije za koje zabrinutost za alergiju na lanolin može biti veća. To uključuje ljude sa zastojnim dermatitisom/hroničnom venskom insuficijencijom, hroničnim ulkusom nogu ili perianalnim i genitalnim dermatitisom, pacijente sa atopijskim dermatitisom, decu i starije osobe.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Dermatitis Anthoni Gaspari, MD, sa Medicinskog koledža Sidnei Kimmel Univerziteta Thomas Jefferson, navodi da je „Otkrivanje alergije na lanolin testiranjem na flastere izazovno jer ‘alergični’ pacijenti mogu tolerisati lanolin na zdravoj koži, ali razviti kontaktni dermatitis kada se proizvodi koji sadrže lanolin koriste na upaljenoj koži. Ovaj članak sažeto opisuje svojstva ovog fascinantnog alergena i izazove potvrđivanja dijagnoze alergije na lanolin.“