Bajden sa saveznicima razgovarao o podršci Ukrajini

Bajden sa saveznicima razgovarao o podršci Ukrajini

Američki predsednik Džo Bajden održao je u četvrtak video konferenciju sa saveznicima o narednim koracima za podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, piše „Evropska istina“.

„Predsednik je danas održao video konferenciju sa saveznicima i partnerima kako bi istakao kontinuiranu međunarodnu podršku Ukrajini, uključujući kontinuirano pružanje bezbednosne i ekonomske pomoći, kao i kontinuirano nametanje Rusiji troškova neophodnih da se Kremlj pozove na odgovornost. za svoju agresiju“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Lideri su takođe razgovarali o ruskoj upotrebi energije kao oružja i potrebi za daljom koordinacijom kako bi se obezbedilo održivo i pristupačno snabdevanje Evrope energijom.

U video-konferenciji su učestvovali premijeri Japana, Kanade, Italije i Velike Britanije, kancelar Nemačke, predsednici Poljske i Rumunije, generalni sekretar NATO-a, kao i predstavnici Francuske i Evropske unije.

8. septembra je u nenajavljenu posetu Kijevu stigao američki državni sekretar Entoni Blinken. On je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini za suzbijanje ruske invazije u iznosu od 675 miliona dolara.