U Britaniji nakon smrti Elizabete II objavljena desetodnevna žalost

U Britaniji nakon smrti Elizabete II objavljena desetodnevna žalost

U Velikoj Britaniji, kao i u svim zemljama Zajednice nacija, počela je desetodnevna žalost u vezi sa smrću kraljice Elizabete Druge, prenosi „Evropska istina“.

U vezi sa žalovanjem, Bakingemska palata – zvanična rezidencija britanskog monarha – spustila je državne zastave.

Prestolonaslednik, princ Čarls, automatski postaje novi kralj, a njegova supruga Kamila postaje supruga kraljice. Istovremeno, zvanična ceremonija krunisanja održaće se nešto kasnije.

Prema odobrenom planu akcije u slučaju smrti Elizabete Druge, pod nazivom „Londonski most“, novi kralj treba da se obrati naciji prvog dana, a održaće i sastanak sa šeficom vlade Liz. Truss.

U bliskoj budućnosti, nakon formalnog odobrenja Čarlsa, biće objavljeni detalji sahrane Elizabete Druge. Po tradiciji, biće to državna sahrana – poslednji put Vinstonu Čerčilu održana je 1965. godine.

Dan državne sahrane biće i vikend, iako nije zvanično proglašen za takav.

Dalje, kovčeg sa kraljicom treba odneti u Bakingemsku palatu, a zatim u Vestminster, gde svi mogu da se oproste od Elizabete Druge. Nakon toga, Čarls, kao novoimenovani monarh, odlazi na turneju po Britaniji.

Kako je saopšteno, britanska kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini u škotskom zamku Balmoral.

Poslednjih meseci mediji su izveštavali o zdravstvenim problemima Elizabete Druge, zbog čega joj je bilo teško da se kreće. Kao rezultat toga, nije bila prisutna na brojnim događajima.