Nemačka uverava da će Ukrajina dobiti PVO sistem IRIS-T do kraja godine

Nemačka uverava da će Ukrajina dobiti PVO sistem IRIS-T do kraja godine

Zamenica pres-sekretara nemačke savezne vlade Kristijane Hofman uverila je u sredu da će Berlin Ukrajini predati protivvazdušne raketne sisteme IRIS-T do kraja 2022. godine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Bild.

Pretpostavljamo da bi se sistem mogao pojaviti u Ukrajini do kraja godine“, rekao je Hofman.

Zauzvrat, Ministarstvo odbrane SR Nemačke je preciziralo da se u početku radilo samo o nabavci jednog raketnog kompleksa. To je zbog ograničenih kapaciteta vojne industrije, koja se poslednjih godina smanjuje zbog nedostatka potražnje.

„Industrija se veoma trudi da poveća svoje kapacitete. To se neće dogoditi odmah,“ rekao je predstavnik ministarstva, a prenosi Bild.

IRIS-T SLM sistem ima domet od 40 kilometara i nadmorsku visinu do 20 kilometara. Uz pomoć IRIS-T SLM možete oboriti borbene avione, helikoptere, krstareće rakete, raketnu artiljeriju, dronove, antiradarske rakete.

Još u junu je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok rekla da će snabdevanje Ukrajine PVO sistemima trajati mesecima.

Nemačka vlada je ranije objavila spisak naoružanja koje se priprema za transfer Ukrajini, uključujući 30 samohodnih artiljerijskih sistema Gepard, PVO sisteme IRIS-T SLM i oklopne transportere M113.