Generalni inspektor EPA istražuje probleme sa vodom u glavnom gradu Misisipija

Generalni inspektor EPA istražuje probleme sa vodom u glavnom gradu Misisipija

Nezavisni nadzornik Agencije za zaštitu životne sredine saopštio je u utorak da istražuje problem vodosnabdevanja u glavnom gradu Misisipija, prenosi AP.

Hitne popravke se dešavaju nakon što su problemi u glavnom postrojenju za prečišćavanje vode u Džeksonu doveli do toga da većina kupaca izgubi uslugu na nekoliko dana krajem avgusta i početkom septembra.

Voda ponovo teče, ali grad sa 150.000 stanovnika je u sedmoj nedelji savetovanja o prokuvavanju vode jer je državno zdravstvo otkrilo zamućenost u vodi koja bi mogla da izazove bolest.

Kancelarija glavnog inspektora EPA izdala je u utorak dopis u kojem se navodi da će razmotriti odgovor na krizu od strane regionalne kancelarije EPA, kao i gradskih i državnih zvaničnika. Istražitelji će voditi intervjue, prikupljati podatke i analizirati usklađenost sa propisima, politikama i procedurama za nadzor Džeksonovog vodovodnog sistema i administraciju federalnih grantova prema Zakonu o čistoj vodi i Zakonu o bezbednoj vodi za piće.

„S obzirom na veličinu krize sa vodom u Džeksonu, Misisipi, od ključne je važnosti da EPA OIG deluje sa osećajem hitnosti kako bi razumela šta se dogodilo u toj zajednici“, rekao je generalni inspektor Šon O’Donel u saopštenju za javnost .

Kao i mnogi gradovi, Džekson se suočava sa problemima sa vodovodnim sistemom koje ne može da priušti da reši. Njegova poreska osnova je erodirala poslednjih nekoliko decenija kako se stanovništvo smanjivalo — rezultat uglavnom bežanja belaca u predgrađa koja su počela nakon što su javne škole integrisane 1970. godine. Stanovništvo grada je sada više od 80% crnaca, sa oko 25% njegovih stanovnika koji žive u siromaštvu.

Tokom konferencije za novinare u ponedeljak, gradonačelnik Džeksona Čokve Antar Lumumba upitan je o mogućnosti istrage EPA.

„Imao sam gradske službenike koji su zvali i rekli da im je neko postavio neka pitanja“, rekao je Lumumba. „Samo sam podelio sa njima da sarađujem.”

U 2018. godini, generalni inspektor EPA pozvao je agenciju da pojača svoj nadzor nad državnim sistemima vode za piće na nacionalnom nivou i brže reaguje na vanredne situacije javnog zdravlja kao što je kriza vode u Flintu, Mičigen. U izveštaju od 74 stranice, generalni inspektor je ukazao na „propuste u nadzoru“ na saveznom, državnom i lokalnom nivou u odgovoru na Flintovu kontaminiranu vodu za piće.

U Džeksonu, Nacionalna garda i volonterske grupe podelile su milione flaša vode za piće od kraja avgusta, kada su obilne padavine u centralnom Misisipija promenile kvalitet sirove vode koja je ulazila u Džeksonove fabrike za prečišćavanje. To je usporilo proces tretmana, iscrpilo zalihe u rezervoarima za vodu i izazvalo nagli pad pritiska.

Čak i pre kiše, zvaničnici su rekli da su neke pumpe za vodu otkazale i da je postrojenje za prečišćavanje koristilo rezervne pumpe. Zahlađenje 2021. godine zamrznulo je cevi i ostavilo desetine hiljada ljudi bez tekuće vode. Slični problemi su se ponovili početkom ove godine, u manjem obimu. Česte su i polomljene cevi za vodu i kanalizaciju.

EPA je u januaru objavila obaveštenje da Džeksonov sistem krši savezni Zakon o bezbednoj vodi za piće. Agencija je navela da je požar na električnoj tabli u glavnom postrojenju za prečišćavanje vode u aprilu 2021. godine prekinuo rad svih pet pumpi, što je izazvalo nizak pritisak vode. Inspekcija šest meseci kasnije otkrila je da pumpe još uvek ne rade.

Administrator EPA Majkl Regan otputovao je prošle nedelje u Džekson da se sastane sa stanovnicima i izabranim zvaničnicima o problemima sa vodom. On je rekao da grad treba da dobije „pravedan deo“ federalnog novca da popravi sistem. Reganova kancelarija nije mogla biti odmah dostupna za komentar u utorak.

SAD: Glavni grad Misisipija četvrti dan bez vode