Američki sudija proglasio „invaziju“ na granici sa Meksikom

Američki sudija proglasio „invaziju“ na granici sa Meksikom

Okrug Kini u Teksasu proglasio je lokalno stanje katastrofe, zvanično klasifikujući poplavu migranata koji su stizali preko meksičke granice kao „invaziju“ i tražeći pomoć od državnih i saveznih vlasti. Okružni sudija Kini Tuli Šahan je u utorak legalno proglasio invaziju, a pet obližnjih okruga je već donelo slične uredbe ili planira da to učine.

U Šahanovoj deklaraciji je navedeno da je 3,2 miliona ilegalnih stranaca uhvaćeno u šunjanju u SAD od januara 2021, plus preko 800.000 koji su izbegli da budu uhapšeni tokom tog vremena. On je takođe tvrdio da je više od 50 „poznatih terorista“ ušlo u SAD preko meksičke granice od početka 2022. i naveo „neviđenu količinu trgovine ljudima“ i krijumčarenja droge kao faktore koji predstavljaju invaziju.

Šerif okruga Kini Bred Kou upozorio je da okrug preplavljuju migranti, dok se još tri šerifa iz susednih okruga slažu. „Naš broj će se utrostručiti“, rekao je Coe novinarima u utorak, žaleći „da ne možemo da izdržimo ovu vrstu invazije“ i ukazujući na nedostatak budžetskih sredstava.

Proglašavanje invazije bez ikakve vojne inicijative koja bi je podržala može izgledati simbolično, posebno zato što stanje katastrofe ne traje duže od sedam dana ako se ne obnovi, ali je to istorijska prva stvar, prema bivšem državnom tužiocu Virdžinije Kenu Kučiniliju. On je lokalnim medijima rekao da je ovo prvi put da je sudija utvrdio da je u pitanju invazija na SAD, pozivajući guvernera Teksasa Grega Abota da prihvati deklaraciju i rasporedi službenike Odeljenja za javnu bezbednost da odvrate ljude na granici.

Priznajući da pojedine američke države ne mogu da vode rat, Kučinili je istakao da „postoji izuzetak… kada ste zapravo bili napadnuti. To je bilo od početka ustava. Države su ta prava zadržale za sebe. ”

Zaista, proglašenje katastrofe poziva guvernera Abbotta da deluje u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima kao „glavnokomandujući vojnih snaga države“ u proglašenju invazije, dajući mu korišćenje „svih zakonito dostupnih resursa i ovlašćenja“ zbog njega pod državnim i saveznim ustavima kako bi se „odmah sprečilo i/ili uklonilo sve osobe koje napadaju suverenitet Teksasa i Sjedinjenih Država. ”

Okruzi Burnet, DeMitt, Goliad, Medina, Terrell i Uvalde su dali slične deklaracije, a sudija Kini je tvrdio da bi svaka pogranična oblast trebalo da uradi isto.

Ilegalna imigracija je naglo porasla u protekloj godini, sa više od tri puta više ilegalnih migranata prijavljenih 2021. nego 2020. Samo ove godine je uhapšeno 1,5 miliona i verovatno će premašiti prošlogodišnji ukupan broj od 1,7 miliona. Abot i mnogi drugi lokalni zvaničnici krive za slabu politiku sprovođenja granica predsednika Džoa Bajdena.

Ujedinjene nacije su ranije ove nedelje objavile da je američko-meksička granica najsmrtonosnija na svetu, sa više od 720 migranata koji su umrli ili nestali u procesu pokušaja da pređu prošle godine, što je povećanje od više od 50%. Broj smrtnih slučajeva i nestanaka u regionu bio je još veći, sa preko 1.200 mrtvih ili nestalih migranata u opštoj oblasti.