Blumberg: Otkriven američki cilj za ograničenje cene ruske nafte

Blumberg: Otkriven američki cilj za ograničenje cene ruske nafte

SAD aktivno rade na predlogu da se cena ruske nafte ograniči na između 40 i 60 dolara po barelu, izvestio je u sredu Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa tim. Predsednik Džo Bajden je prvi put izneo tu ideju na prošlomesečnom samitu G7.

Analitičari za naftu su skeptični u pogledu njegove upotrebljivosti, dok je Rusija signalizirala da bi svaki takav pokušaj zapravo podigao cene do nebo.

Zvaničnici Bajdenove administracije „imaju više sastanaka sedmično“ na temu gornje granice cena, „pokušavajući da to gurnu u stvarnost“, prema jednom neimenovanom zvaničniku koji je razgovarao za Blumberg.

Vašington takođe istražuje instrumente za sprovođenje kao što su sankcije brodarskim kompanijama koje bi prevozile naftu po višim cenama, kao i kazne za banke i finansijske institucije koje olakšavaju prodaju. Ovo bi označilo prvu upotrebu „sekundarnih“ sankcija od strane SAD i njenih saveznika, pored embarga koje su uveli Rusiji direktno navodeći sukob u Ukrajini.

Visoki američki zvaničnici nedeljama su raspravljali o ograničavanju cena ruskog izvoza nafte, ali energetski stručnjaci nisu uvereni da bi to zaista moglo da se primeni.

„Ovako nešto bi moglo da funkcioniše samo ako naterate sve ključne proizvođače i, što je najvažnije, sve ključne potrošače da rade zajedno, a zatim pronađete neki način da sprovedete plan koji god smislite“, rekao je nezavisni analitičar nafte Nil Atkinson za CNBC prošle nedelje.

„Nisu razmislili o tome, nisu razgovarali sa Indijom i Kinom“, rekla je za CNBC Amrita Sen iz Energi Aspects, misleći na dva najveća uvoznika ruske nafte u ovom trenutku. „Da li zaista mislimo da će pristati na ovo? I da li zaista mislimo da će Rusija to prihvatiti i da neće uzvratiti? Mislim da ovo zvuči kao veoma, veoma dobar teorijski koncept, ali jednostavno neće funkcionisati u praksi.

Kada je japanska vlada iznela ideju o ograničenju cena ranije ove nedelje, bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev upozorio je na društvenim mrežama da bi to zapravo moglo dovesti do toga da Tokio umesto toga plaća 300 dolara po barelu.

Bajden i drugi lideri G7 su eksplicitno rekli da se predloženo ograničenje cena odnosi na uskraćivanje Rusiji finansiranje njenih vojnih operacija u Ukrajini – a ne na pomaganje sopstvenim građanima sa bolom na pumpi.

Citigroup je u utorak upozorio da bi, ako globalna recesija utiče na potražnju, cene nafte mogle da padnu na 65 dolara po barelu do kraja 2022. godine, pa čak i na čak 45 dolara u 2023. Međutim, od srede je globalna referentna vrednost za Brent bila 104 dolara po barelu, sa US Vest Tekas Intermediate (VTI) koji trguje nešto iznad 100 dolara.