Hokejaš brani ugovor za ruski tim uprkos nacionalnoj zabrani

Hokejaš brani ugovor za ruski tim uprkos nacionalnoj zabrani

Letonski golman Janis Kalnins biće isključen iz reprezentacije svoje zemlje u hokeju na ledu nakon što je potpisao ugovor sa klubom Kontinentalne hokejaške lige (KHL) Amur Habarovsk, i izjavio je da je odluku doneo za dobro porodice u sumrak karijere.

Amur je u sredu objavio svoj dogovor sa 30-godišnjim Kalninsom, pri čemu je igrač prihvatio da je to bila „nepopularna odluka“ za letonske medije, ali ona koja je doneta realno, jer možda neće imati dugo vremena na vrhunskom nivou.

„To je bila najbolja opcija za moju porodicu i za moj život posle hokeja“, objasnio je Kalnins za Sportacentrs.

„Ja sam odrastao čovek i svestan sam reakcije koju ljudi mogu da imaju i kako će je mediji izvrnuti. Svako od nas živi svoj život i donosi odluke koje su najbolje za sebe i našu porodicu.“

Kalninsov hrabar potez dolazi usred kontroverze oko sunarodnika Miksa Indrasisa, koji je navodno potpisao jednogodišnji ugovor sa Spartakom iz Moskve.

Na vest o transferu, generalni sekretar Letonskog saveza hokeja na ledu Roberts Pluzejs je nagovestio da napadač više neće biti pozvan u reprezentaciju.

Ove nedelje, međutim, Indrasis se oglasio na društvenim mrežama i napisao da informacija koju je objavio Spartak iz Moskve o njegovom ulasku u klub „nije tačna“.

„Nemam važeći ugovor sa ovim klubom! tvrdio je igrač.

„Sasvim suprotno – imam ugovor sa drugim timom. Spartak je nezadovoljan mojim odbijanjem da igram u Rusiji, tako da je to njihovo ponašanje!“

Letonski parlament izrekao je u aprilu zabranu koja sprečava letonske timove kao što je Dinamo Riga da se takmiče u KHL-u i u kojoj se navodi da pojedincima koji potpišu ugovore sa klubovima u Rusiji neće biti dozvoljeno da igraju za nacionalni tim.

Indrasis je naglasio da je on „letonski patriota“ čiji je „stav prema mojoj zemlji uvek bio izražen u [sportskoj areni], noseći majicu na devet uzastopnih svetskih prvenstava!“

Reagujući na Indrasisove tvrdnje, Spartak je nagovestio da će stvar rešiti njihov pravni tim jer kažu da imaju važeći ugovor sa igračem koji je „potpisan u skladu sa propisima i registrovan u Centralnom informacionom birou KHL-a“.

„Svi KHL ugovori su priznati od Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) i moraju se izvršiti. Pitanje aktuelnog ugovora između Spartaka i Miksa Indrasisa rešavaće se u pravnom polju, a ne u javnom prostoru“, insistirali su u Izjava .

„Ukoliko igrač odluči da ne ispuni uslove ugovora, mora da plati obeštećenje klubu u skladu sa propisima KHL-a“, dodao je Spartak.

Provodeći kraj prošle sezone u EHC Bilu u Švajcarskoj, Indrasis je ranije igrao za druge ruske timove uključujući Dinamo Moskva, Vitjaz i Admiral Vladivostok.

Što se tiče Kalninsa, on je igrao za Dinamo Riga u KHL-u, ali je takođe boravio u Finskoj i Švedskoj, gde se nalazi njegov poslednji klub i aktuelni SHL šampion Vakjo Lakers.

Zbog njegovog preseljenja u Rusiju, nastup na Zimskim olimpijskim igrama 2022. u Pekingu mogao bi da bude poslednji put da Kalnins predstavlja svoju zemlju.

Pored Letonije, hokejaške vlasti u Švedskoj i Finskoj takođe su saopštile da igrači koji odluče da se pojave u Rusiji neće biti razmatrani za dužnost reprezentacije.