Američki CDC još uvek razmatra potencijalni rizik od moždanog udara usled Pfizer bivalentne COVID vakcine

Američki CDC još uvek razmatra potencijalni rizik od moždanog udara usled Pfizer bivalentne COVID vakcine

Novi podaci iz jedne baze podataka američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju moguću vezu sa rizikom od moždanog udara za starije odrasle osobe koje su primile ažuriranu Pfizer COVID-19 vakcinu ali je signal slabiji od onoga što je agencija označila ranije u januaru, rekli su zdravstveni zvaničnici u četvrtak.

Zvaničnici američke Uprave za hranu i lekove rekli su da nisu otkrili vezu između uboda i moždanog udara u dve druge baze podataka za praćenje bezbednosti.

Novi podaci predstavljeni su na sastanku spoljnih stručnjaka koji savetuju FDA o politici vakcina.

Ranije ovog meseca, američki zdravstveni zvaničnici rekli su da su otkrili moguću vezu sa ishemijskim moždanim udarom kod ljudi starijih od 65 godina koji su primili novije dopunske injekcije u svojoj bazi podataka o bezbednosti vakcine (VSD). Rekli su u to vreme da je malo verovatno da predstavlja pravi klinički rizik.

Dr Nikol Klajn iz zdravstvene kompanije Kaiser Permanente, koja održava VSD podatke za CDC, rekla je da je stopa moždanih udara zabeležena u bazi podataka usporila poslednjih nedelja, ali je signal i dalje statistički značajan, što znači da verovatno nije slučajno.

Većina potvrđenih slučajeva je takođe primila vakcinu protiv gripa u isto vreme, što bi moglo biti faktor, rekla je ona.

Naučnik FDA Ričard Forši rekao je da agencija planira da prouči da li postoji povećan rizik od moždanog udara usled primanja dve injekcije u isto vreme.

Obe agencije i dalje preporučuju starijim odraslim osobama da dobiju dopunske injekcije, sada prilagođene za ciljane varijante Omicron-a, kao i originalni koronavirus.

Dr Valid Gelad, profesor medicine na Univerzitetu u Pitsburgu, rekao je da to pitanje zahteva dalje istraživanje.

„Ponekad signali nisu jasni“, rekao je Gelad u mejlu. „Ima smisla to više istražiti i nema smisla menjati praksu s obzirom na poznate prednosti (dobijanja pojačavača) u ovoj starosnoj grupi.“