Vu postaje prvi Kinez koji je osvojio ATP titulu

Vu postaje prvi Kinez koji je osvojio ATP titulu

Vu Jibing je postao prvi čovek iz Kine koji je osvojio ATP titulu u nedelju, pošto je u uzbudljivoj utakmici savladao domaćeg heroja Džona Iznera 6-7(4) 7-6(3) 7-6(12) i osvojio Dalas Opena.

Kinezi jedva da su ostavili utisak u elitnom teniskom krugu, ali proboj 23-godišnjeg Vua mogao bi da inspiriše generacije koje dolaze u istočnoazijskoj zemlji.

Pre ove nedelje, nijedan Kinez nikada nije stigao do finala na nivou turneje u profesionalnoj eri ili pobedio protivnika iz prvih 10.

Vu, iz istočnog grada Hangdžoua, uradio je oboje, uznemirivši osmu teniserku sveta Tejlor Fric u polufinalu u Dalasu.

„Ovde sam napravio istoriju za svoju zemlju i za svoj dom“, rekao je Vu na ceremoniji dodele trofeja.

„Veoma sam ponosan na sebe, a posebno hvala svim navijačima i mom timu koji su došli ovde da podrže.

„Ne bih mogao ovo bez ijednog od vas.“

Protiv Iznera, prekaljenog profesionalca na turneji sa 16 titula i jednim od najstrašnijih servisa u igri, Vu je morao da zaradi pravo da stvara istoriju.

Izner je postigao 44 asa i održao meč loptu dok je Vu servirao da ostane u drugom setu pri rezultatu 6-5.

Nakon 22 uzastopna poena otišla uz servis u finalnom taj-brejku, Vu je primorao Iznera da gurne loptu dugo, zauzevši meč za minut manje od tri sata.

„Ne znam koliko sam imao meč poena, siguran sam da je mnogo“, rekao je Izner.

„Kunem se da sam mislio da sam dobio meč nekoliko puta… Sport može biti brutalan.“

„On je neverovatan napadač i veoma dobar talenat.“

U ponedeljak je Vu postao drugi Kinez koji je ušao u svetski top 100, a sada se predviđa da će porasti na 58.

Iako je obećavao kao junior, Vu je morao da bude strpljiv tokom niza povreda zbog kojih je napustio sve teniske staze u sezoni 2020-21.

Plasiran izvan prvih 1.000 prošlog aprila, Vu se kvalifikovao za Otvoreno prvenstvo SAD i pobedio u dva meča glavnog žreba, postavši prvi Kinez koji je stigao do trećeg kola grend slema od 1938. godine.

Kineske žene su imale daleko više uspeha u elitnom tenisu, a penzionisana Li Na je postala prva pobednica grend slem turnira u pojedinačnoj zemlji na Rolan Garosu 2011. i dodala još jednu veliku titulu na Australijan openu 2014. godine.

Ali nova generacija muških igrača počinje da ostavlja svoj trag, uključujući 92. igrača sveta Džanga Zhižena i 18-godišnjeg Šanga Junčenga, koji je postao prvi Kinez u profesionalnoj eri koji je pobedio u glavnom žrebu na prošlomesečnom Australian Openu. .