Ribakina se sastaje sa Sabalenkom za titulu Australijan opena

Ribakina se sastaje sa Sabalenkom za titulu Australijan opena

MELBURN – Šampionka Vimbldona Elena Ribakina počela je svoju kampanju na Australijan openu na spoljnim terenima u Melburn Parku, ali je 22. nosilac sada na samo jedan korak od osvajanja svog druge velike titule, a protivnica će joj biti druga velika igračica Arina Sabalenka.

Ribakina, rođena u Rusiji, prešla je u Kazahstan 2018. kako bi dobila veću finansijsku podršku i postala prva velika šampionka zemlje u singlu u All England Clubu, gde je u finalu pobedila Tunižanku Ons Jabeur.

Iako je ta pobeda donela prestiž i finansijsku nagradu, nije je podigla na rang listi.

VTA je Vimbldonu oduzela bodove za rangiranje turnira nakon što su organizatori zabranili ruske i beloruske igračice zbog ruskog rata u Ukrajini, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Ribakina bi se popela u prvih 10 da su bodovi na rang listi bili dostupni, ali je dokazala da pripada centru pažnje u Melburn Parku, izbacivši tri grend slem šampiona na putu do ovogodišnjeg okršaja za titulu.

Igrajući besprekoran tenis i pokazujući malo emocija, 23-godišnjakinja je izbacila prošlogodišnju vicešampionku Danielle Collins pre nego što je eliminisala favorita za titulu Igu Sviateka, bivšu pobednicu Rolan Garosa Jelenu Ostapenko i dvostruku šampionku Australijan opena Viktoriju Azarenku.

„Mislim da je to bio veliki izazov za mene, jer sigurno imaju iskustva sa osvajanjem grend slemova, tako da to nije bilo ništa novo za njih“, Ribakina, koja je u polufinalu pobedila Azarenku sa 7-6(4) 6-3. , rekao.

„Ovaj put bih rekao da je bilo malo lakše u poređenju sa Vimbldonom kada sam prvi put igrao četvrt, polufinale, finale.

„Sigurno su to veoma iskusni igrači. Znao sam da moram da se fokusiram na svaki poen. Mislim da sam na kraju dobro prošao.“

Beloruskinja Sabalenka konačno izgleda da ispunjava godine obećanja i da će se prvi put pojaviti u finalu grend slem turnira nakon što je tri puta pala u polufinalnoj fazi.

Moćni peti nosilac je pobedio nenajavljenu Poljakinju Magdu Linet rezultatom 7-6(1) 6-2 i izborio se za subotnji meč za titulu na Rod Lejver areni i pokušaće da se bori protiv vatre vatrom protiv Ribakine.

Sabalenka, koja je ove godine zabeležila 10 uzastopnih pobeda u setu, uključujući trčanje do titule u Adelaidi, nije mogla da se takmiči na Vimbldonu zbog zabrane i rekla je da je samo neke od njih gledala na TV-u.

„Osećala sam se jako loše zbog te (zabrane) i uopšte nisam gledala Vimbldon“, rekla je 24-godišnjakinja.

„Mislim, malo finale jer sam vežbala u teretani. Malo sam videla. Bio je sjajan tenis.“

Pošto je ruskim i beloruskim igračima dozvoljeno da se takmiče samo kao individualni sportisti bez nacionalne pripadnosti u Melburn parku, Sabalenka bi mogla da postane prvi neutralni sportista koji je osvojio grend slem.

„Hajde da pričamo o tome ako ja pobedim“, rekla je ona. „Ne volim da pričam o ‘ako’. Samo želim da radim za to, da dam sve od sebe. Ako pobedim, možete postaviti to pitanje i ja ću odgovoriti.“