Japan i Holandija će se pridružiti SAD u ograničavanju izvoza opreme za čipove u Kinu

Japan i Holandija će se pridružiti SAD u ograničavanju izvoza opreme za čipove u Kinu

Japan i Holandija će se uskoro dogovoriti da se pridruže Sjedinjenim Državama u ograničavanju izvoza opreme za proizvodnju poluprovodnika u Kinu, preneo je Blumberg njuz.

Pregovori između zemalja će se završiti već u petak, tako što će Holandija ograničiti ASML Holding NV da Kini prodaje mašine koje se koriste za pravljenje određenih vrsta naprednih čipova, izvestio je Blumberg, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Japan bi uveo slična ograničenja za Nikon Corp, navodi se u izveštaju.

Izvori su rekli Rojtersu da bi sporazum između holandskih i američkih zvaničnika mogao biti postignut do kraja meseca pošto se predstavnici dve zemlje sastaju u Vašingtonu u petak.

Dobijanje Holandije i Japana da nametnu strožu kontrolu izvoza Kini bila bi velika diplomatska pobeda administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, koja je u oktobru objavila stroga ograničenja pristupa Pekingu američkoj tehnologiji za proizvodnju čipova kako bi usporila njegov tehnološki i vojni napredak.

Bez japanske ili holandske saradnje, američke kompanije bi se suočile sa nepovoljnim konkurentskim položajem.

„Razgovarali smo sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u vezi sa režimom kontrole izvoza“, rekao je u petak novinarima Jasutoši Nišimura, japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije.

„Sprovešćemo sve mere u skladu sa našim Zakonom o deviznom poslovanju i kroz međunarodnu saradnju“, dodao je on, odbivši da iznosi više detalja.

Nikon bi mogao biti pogođen, a japanska kompanija će najverovatnije biti pogođena novim ograničenjima biće proizvođač mašina za proizvodnju čipova Tokio Electron, koji se oslanja na Kinu za otprilike četvrtinu svoje prodaje, rekao je Masahiko Hosokava, profesor Univerziteta Meisei i bivši generalni direktor kontrola trgovine u ministarstvu.

„Potrebno je uspostaviti ravnotežu tako da niko među Japanom, Sjedinjenim Državama i Evropom ne bude u nesrazmerno nepovoljnom položaju. Radi se o pravičnosti,“ rekao je on.

Holandski zvaničnici insistiraju na tome da se nove kontrole bave pitanjima nacionalne bezbednosti, a ne favorizuju američke kompanije povezane sa čipovima, rekao je za Rojters izvor upoznat sa diskusijama.

Japan očekuje da će se prodaja u pogođenim kompanijama vezanim za čipove brzo oporaviti jer se tržište njihove opreme širi, rekao je za Rojters jedan zvaničnik trgovine i industrije uključen u nadgledanje kompanija za proizvodnju poluprovodnika. Tražio je da ne bude identifikovan jer nije ovlašćen da razgovara sa medijima.