Ministarstvo spoljnih poslova Turske ne vidi smisao da se u bliskoj budućnosti sastaje sa Švedskom i Finskom

Ministarstvo spoljnih poslova Turske ne vidi smisao da se u bliskoj budućnosti sastaje sa Švedskom i Finskom

U trenutnoj situaciji Ministarstvo spoljnih poslova Turske ne vidi smisao održavanja tripartitnog sastanka sa Švedskom i Finskom u vezi sa ratifikacijom njihovog prijema u NATO, bar u bliskoj budućnosti.

Kako prenosi Anadolu, ovo je rekao ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je rekao da se trojni sastanak odlaže zbog „nezdrave političke situacije“ i da u ovom trenutku turska strana ne vidi smisao održavanja sastanka.

Čavušoglu je naglasio da Švedska mora da napravi izbor i „ili minira svoj put u NATO, ili zagazi ove mine i potkopa svoju šansu“.

Podsetimo, poslednjih nedelja odnosi Stokholma i Ankare i pregovori o pristupanju Finske i Švedske NATO-u zakomplikovali su se zbog provokativnih antiturskih akcija u Švedskoj. Na jednom od njih aktivisti su izložili viseću figuru Erdogana, a na drugoj je poznati provokator iz Danske spalio Kuran. Kao odgovor, u Turskoj su održane antišvedske akcije, a predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Švedska sa takvim stavom ne treba da se nada ratifikaciji pristupanja.

U pozadini ove vesti, Peka Haavisto je sugerisao da će Finska možda morati da razmotri kompletiranje članstva u NATO-u odvojeno od Švedske, iako cilj zajedničkog udruživanja ostaje prioritet. Prema njegovom mišljenju, završetak procedure pristupanja NATO-u ne treba očekivati barem do izbora u Turskoj, odnosno sredinom maja.

Takođe je objavljeno da je dansko-švedskom političaru Paludanu, koji je spalio Kuran, pomogao novinar koji je ranije radio sa sestrinskom jedinicom RT-a.