Vlasnik Mančester sitija ispitan zbog veza sa Rusijom

Vlasnik Mančester sitija ispitan zbog veza sa Rusijom

Vlada Velike Britanije mora da istraži da li je vlasnik Mančester sitija šeik Mansur pomagao bogatim Rusima pod zapadnim sankcijama da prebace svoju imovinu u Ujedinjene Arapske Emirate, rekli su advokati koji zastupaju anonimnog ukrajinskog aktivistu.

„Šeik Mansur je posebno istaknuta osoba i kao vlasnik jednog od najslavnijih fudbalskih klubova u Ujedinjenom Kraljevstvu, osoba je koja bi trebalo da bude predmet razumnog nadzora britanske vlade“, pismo upućeno britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu. Pametno čita, prema brojnim izvorima u petak.

Dodaje se da nakon otkrića onoga što se u pismu kaže da je „bogatstvo dokaza“ koji povezuju šeika Mansura „sa smeštajem bogatih Rusa u UAE“, postoji osnova „za vladu Ujedinjenog Kraljevstva da sprovede istragu“. Zahtev za ažuriranje od Cleverli-ja usledio je nakon početnog upita istog pravnog tima u septembru prošle godine. Ukrajinski aktivista koji stoji iza pisma zadržava njihovu anonimnost iz straha od odmazde, navodi se u izveštajima.

U pismu se pozivaju zakonodavci Ujedinjenog Kraljevstva da utvrde da li Mansura treba smatrati „određenom osobom“ koja bi bila predmet finansijskih sankcija prema propisima Rusije (sankcije) (izlazak iz EU) iz 2019.

Ako bi vladina istraga zaključila da je Mansur pojedinac koji je podložan sankcijama, to bi ga diskvalifikovalo iz vlasništva Mančester sitija prema ažuriranim pravilima o vlasništvu u engleskoj Premijer ligi objavljenim u martu. Mansur bi potencijalno bio odgovoran za sankcije ako bi se utvrdilo da je učestvovao u akcijama koje ugrožavaju ili podrivaju teritorijalni integritet Ukrajine.

U pismu se dodaje da su „mnogi ruski oligarsi našli dom za svoje bogatstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pri čemu su Dubai i Abu Dabi očigledno bili posebno privlačni tim pojedincima“.

Kao odgovor, portparol britanske Kancelarije za spoljne poslove, komonvelt i razvoj (FCDO) rekao je: „Nećemo tolerisati pokušaje da pomognemo ruskim oligarsima da sakriju svoju imovinu u složenim finansijskim mrežama i u aprilu su uveli paket sankcija kako bi se obračunali sa onima koji ih omogućavaju. .”

FCDO je „svestan“ napora Rusije da zaobiđe sankcije, rekao je Gardijan u petak. List takođe primećuje da je vladino telo povećalo svoje napore u raznim zemljama, uključujući UAE, Tursku, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, Gruziju, Jermeniju i Srbiju, da poremeti napore Rusije da nabavi sankcionisanu robu koja se koristi u proizvodnji oružja.

Prošle nedelje, vlada Velike Britanije je saopštila da je više od 1.800 sankcionisano prema njenim propisima. Oko 1.600 njih došlo je nakon početka vojne akcije Moskve u Ukrajini prošle godine – od kojih je jedan bio bivši vlasnik Čelsija Roman Abramovič, koji je kasnije bio primoran da proda gigante Premijer lige.

Šeik Mansur je kupio Mančester Siti 2008. Tokom njegovog mandata kao vlasnika, klub je osvojio sedam titula u Premijer ligi, šest Liga kupova, tri FA kupa i jednu Ligu šampiona UEFA. Mansur je prisustvovao samo dve utakmice otkako je preuzeo vlasništvo nad klubom.