Rusija ima datum za pregovore UEFA o potencijalnom povratku

Rusija ima datum za pregovore UEFA o potencijalnom povratku

Ruski fudbalski zvaničnici i njihove kolege u evropskom upravnom telu UEFA održaće razgovore sledeće nedelje kako bi razgovarali o potencijalnom ublažavanju sankcija ruskim timovima, saopšteno je.

Ruskim timovima je trenutno zabranjen pristup svim takmičenjima UEFA i FIFA zbog sukoba u Ukrajini. Krajem decembra Ruska fudbalska unija (RFU) saopštila je da će osnovati radnu grupu uz UEFA u pokušaju da pronađe mogući put za povratak na međunarodne turnire.

„U kancelariji UEFA 24. januara je zakazan sastanak predstavnika RFU i UEFA na kojem će se razgovarati o potencijalnim mogućnostima povratka ruskih klubova i timova na međunarodne utakmice“, rekao je u petak izvor RFU, a citira novinska agencija TASS. „Iz RFU će na sastanku učestvovati (generalni sekretar) Maksim Mitrofanov i Aleksandar Alajev (predsednik ruske Premijer lige).

U petak je takođe objavljeno da će predsednik RFU Aleksandar Djukov učestvovati na prvom sastanku Izvršnog komiteta UEFA 2023. godine, koji je zakazan za 25. januar u sedištu organizacije u Nionu, u Švajcarskoj. Djukov treba da prisustvuje lično, saopštila je pres-služba RFU.

Ruski zvaničnici traže ukidanje zabrana UEFA i FIFA za njihove timove koje su prvobitno uvedene krajem februara kao odgovor na početak vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

Sankcije su značile da je ruska muška reprezentacija lišena šanse da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, a Rusija je već isključena iz procesa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine. Na klupskom nivou, ruskim timovima je zabranjeno učešće u takmičenjima kao što je prestižna UEFA Liga šampiona najmanje u sezoni 2022/23.

RFU je uložio žalbu na zabrane UEFA i FIFA Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Švajcarskoj, ali za sada bezuspešno. Ruski zvaničnici nisu isključili mogućnost da se njihov slučaj pokrene pred švajcarskim federalnim vrhovnim sudom.

Nakon što je izbačena iz UEFA takmičenja, sugerisano je da bi Rusija mogla da napusti evropsku organizaciju i da se kandiduje za pridruživanje svom azijskom kolegi, AFC-u. Obrazloženje je da bi ruski timovi potencijalno pronašli brži put nazad u takmičenje u prijatnijem okruženju, posebno uoči kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026.

Na kraju, RFU je odlučio da osnuje svoju radnu grupu uz UEFA u nastojanju da reši trenutna ograničenja. Ruski zvaničnici planiraju početak aprila za odluku o tom pitanju.