Premijer liga će od sledeće sezone koristiti poluautomatsku ofsajd tehnologiju

Premijer liga će od sledeće sezone koristiti poluautomatsku ofsajd tehnologiju

Premijer liga će od sledeće sezone koristiti tehnologiju za praćenje igrača zasnovanu na veštačkoj inteligenciji za pozivanje u ofsajd, što bi trebalo da smanji vreme potrebno zvaničnicima da donesu svoje odluke.

Engleski klubovi iz najviše divizije objavili su u četvrtak da su doneli jednoglasnu odluku o uvođenju poluautomatske ofsajd tehnologije, rekavši da će novi sistem biti pokrenut tokom prve polovine sezone.

„Tehnologija će obezbediti brže i dosledno postavljanje virtuelne ofsajd linije, zasnovano na optičkom praćenju igrača“, saopštila je liga, „i proizvodiće visokokvalitetnu grafiku za emitovanje kako bi osigurala poboljšano iskustvo na stadionu i emitovanju za navijače.

Poluautomatizovana ofsajd tehnologija je prvi put korišćena na Svetskom prvenstvu u Kataru 2022. Za taj turnir u lopti je bio senzor za praćenje ubrzanja, ali to neće biti slučaj u Premijer ligi, što izgleda postavljen da bude više usklađen sa sistemom koji koristi UEFA u Ligi šampiona.

Premijer liga bi trebalo da objavi više detalja o tačnoj prirodi ofsajd tehnologije koja će se koristiti nakon potpisivanja ugovora. Ove sezone obavljena su opsežna testiranja i analize.

Poluautomatska ofsajd tehnologija je već u upotrebi u italijanskoj Seriji A.

Više kamera će pratiti kretanje igrača i snimati podatke na delovima tela koji su relevantni za odluku o ofsajdu. Podaci se obrađuju pomoću veštačke inteligencije kako bi se stvorila 3D ofsajd linija koja je upozorena timu zvaničnika VAR-a.

Očekuje se da će u proseku oduzeti oko 30 sekundi od dužine vremena koje je trenutno potrebno zvaničnicima VAR-a da ručno donesu odluku, i poboljšaće poverenje u donošenje odluka nakon nekih velikih grešaka.

Ručni sistem će biti dostupan kao rezervna kopija u slučaju kvara na poluautomatskoj tehnologiji.