Pistorijus uskoro izlazi iz zatvora

Pistorijus uskoro izlazi iz zatvora

Nekadašnji paraolimpijski atletičar Oskar Pistorijus biće ranije pušten iz zatvora, deceniju nakon što je usmrtio svoju devojku, Rivu Stinkamp, navele su vlasti u Južnoafričkog Republici.

Sekretarijat za uslovni otpust zatvora u Pretoriji je doneo odluku da je Pistorijus sposoban za društvenu reintegraciju, čime će dobiti uslovnu slobodu od 5. januara 2024. godine.

„Gospodin Pistorijus će dovršiti ostatak kazne u popravnom sistemu u zajednici, te će biti nadgledan u skladu sa uslovima uslovne kazne dok ona ne istekne“, navodi se u saoštenju Sekretarijata za uslovni otpust zatvora u Pretoriji.

Nakon što bude pušten na slobodu, Pistorijus će biti pod prismotrom socijalnih službi dok mu kazna zvanično ne istekne, a pored toga redovno će morati na terapije i razgovore sa stručnim licima.

Nekadašnji paraolimpijac je prvobitno osuđen za ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud preinačio presudu i osudio ga za ubistvo.

Pistorijus je osuđen na šestogodišnju kaznu, a nakon žalbe tužilaštva dobio je 13 godina i pet meseci zatvora.

Majka Rive Stenkamp je rekla da se ne protivi Pistorijusovom puštanju na slobodu, ali da se pita da li su njegovi „nekontrolisani izlivi besa“, zaista rešeni u zatvoru, dodajući da je zabrinuta za bezbednost žena koja će biti u kontaktu sa njim.

Prva Pistorijusova molba za uslovni otpust je poništena u martu. Južnoafrički Ustavni sud je tu odluku proglasio greškom, što je dovelo do nedavnog saslušanja za uslovni otpust.

Pistorijus je šestostruki osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama, a u istoriju je ušao kao prvi atletičar kome su amputirane obe noge, a koji je učestvovao na Olimpijskim igrama. U Londonu 2012. godine trčao je pomoću proteza od ugljeničnih vlakana.