Monako: Nema zabrinutosti oko budućnosti Formule 1

Monako: Nema zabrinutosti oko budućnosti Formule 1

Organizatori Velike nagrade Monaka kažu da nemaju nikakve brige o budućnosti trke Formule 1 usred pregovora o novom ugovoru nakon 2022. godine.

Monako je dugo stajao kao jedan od najprestižnijih događaja Formule 1 zbog svoje bogate istorije i glamuroznog imidža, ​​delujući kao originalna ulična trka u kalendaru 1950. godine.

Ali usred trenutnog proširenja kalendara Formule 1 kako bi se uključilo više gradskih događaja kao što su Majami i Las Vegas, postavljaju se pitanja o budućnosti Monaka, posebno zato što se trka tradicionalno ne plaća kao domaćin.

Generalni direktor i predsednik F1 Stefano Domenikali nedavno je upozorio da „nije dovoljno imati pedigre” da bi trke zadržale svoje mesto u kalendaru i da bi dolazak novih događaja „primorao organizatore tradicionalnih velikih nagrada da podignu nivo kvaliteta“.

Nakon potvrde da će se Las Vegas pridružiti kalendaru od 2023. godine, izvršni direktor McLaren Racing-a Zak Brovn rekao je u intervjuu za Rojters da misli da Monako „mora da ispuni iste komercijalne uslove kao i drugi Grand Prik” i da razmisli o svom rasporedu staze zbog prema zahtevima savremenih automobila.

Postojeći ugovor Monaku ističe nakon trke 2022. godine, ali je predsednik Automobilskog kluba iz Monaka Mišel Boeri odgovorio na zabrinutost za njegovu budućnost izrazivši uverenje da će novi ugovor biti potpisan kako se pregovori sa F1 nastave.

„Želeo bih da se osvrnem na ono što je pročitano u štampi, gde se kaže da bismo mogli da se borimo da nastavimo da organizujemo trke za Grand Prik i nakon događaja 2022. godine, tako da već sledeće godine“, rekao je Boeri na događaju sa maršala uoči trke sledećeg meseca, navodi La Gazette de Monaco.

„Podrazumevano je da su naknade koje zahteva Liberti [mediji] preterane za Monako i da se Grand pri više neće održati.

„To je neistina. Još uvek smo u razgovorima sa njima i sada moramo da zaključimo posao ugovorom.

„Mogu da vam garantujem da će se Gran pri nastaviti i posle 2022. Ne znam da li će to biti trogodišnji ili petogodišnji ugovor, ali to je detalj.

Formula 1 će sledeće godine dostići ograničenje od 24 trke u Konkord sporazumu uz dodatak trka u Las Vegasu i Kataru, kao i mogući povratak u Kinu, koja ima ugovor do 2025. godine.

Domenikali je bio jasan u svom cilju da izbalansira nadolazeće događaje koji pomažu da se F1 proširi na nova tržišta sa istorijskim mestima u evropskom srcu serije, i otvoren je za rotiranje nekih trka gde je to potrebno.

Od postojećih evropskih trka, Veliku nagradu Francuske očekuje se najneizvesnija budućnost po isteku ugovora sledeće godine.

Ovogodišnja Velika nagrada Monaka zakazana je za 29. maj i biće prva koja će se odvijati po tradicionalnom rasporedu vikenda F1, a trening će se održati u petak umesto uobičajenog četvrtka u kneževini.