FIA o kritikama na račun sigurnosnog automobila F1

FIA o kritikama na račun sigurnosnog automobila F1

FIA je odbacila kritike vozača da je sigurnosni automobil Aston Martin Formule 1 prespor.

Nakon Velike nagrade Australije, jedan broj vozača je izrazio svoju frustraciju brzinom Aston Martinovog sigurnosnog automobila, koji nije brz kao Mercedes koji se koristio na nekim trkama.

Svetski šampion Maks Verstapen čak ju je opisao kao ‘kornjaču’, jer je rekao da je nedostatak tempa pri trčanju na prednjem delu čopora doveo do prevelikog pada temperature guma F1.

„Tako je malo prianjanja, a takođe je i sigurnosni automobil vozio tako sporo, da je bilo kao kornjača. Neverovatno“, rekao je vozač Red Bula. „Da bismo vozili 140 [km/h] pozadi pravo, nije bilo oštećenog automobila, tako da ne razumem zašto moramo da vozimo tako sporo. Moramo da istražimo.

„Sigurno je Mercedesov sigurnosni automobil brži zbog ekstra aerodinamike, jer je ovaj Aston Martin zaista spor. Definitivno mu treba više prianjanja, jer su nam gume bile hladne.

„Prilično je užasan način na koji se trenutno vozimo iza sigurnosnog automobila.

Ali FIA ne prihvata da razlika u brzini između Mercedesa i Aston Martina predstavlja problem.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, upravno telo za automobilske trke je reklo da prioritet sigurnosnog automobila nije brzina kretanja, već pomoć zvaničnicima da trka održi na bezbedan način.

„U svetlu nedavnih komentara u vezi sa tempom FIA Formule 1 „Safety Car“, FIA želi da ponovi da primarna funkcija FIA Formula 1 bezbednosnog automobila, naravno, nije potpuna brzina, već bezbednost vozača, maršali i zvaničnici“, pisalo je.

„Procedure za bezbednost automobila uzimaju u obzir više ciljeva, u zavisnosti od incidenta u pitanju, uključujući zahtev da se ‘skupi’ teren, pregovara o oporavku od incidenta ili krhotine na stazi na bezbedan način i prilagodi tempo u zavisnosti od aktivnosti oporavka koje može biti u toku na drugom delu staze.”

FIA je dodala da krajnja brzina sigurnosnog automobila nije definisana njegovim tehničkim aspektima, već potrebama kontrole trke.

„Brzina sigurnosnog automobila je stoga generalno diktirana kontrolom trke, a ne ograničena je mogućnostima sigurnosnih automobila, koji su po meri vozila visokih performansi pripremljena od strane dva najveća svetska proizvođača, opremljena da se nose sa promenljivim uslovima na stazi na sva vremena i voze izuzetno iskusan i sposoban vozač i suvozač.

„Uticaj brzine sigurnosnog automobila na performanse automobila koji slede je sekundarno razmatranje, jer je uticaj jednak među svim takmičarima koji su, kao što je uvek slučaj, odgovorni za bezbednu vožnju u svakom trenutku prema uslovima njihovog automobila i staze.”

Nakon skorog promašaja između vozača Haasa Mika Šumahera i Jukija Cunode iz AlphaTaurija iza sigurnosnog automobila u Australiji, FIA je otvorila vrata za revizije pravila o tome koliko blisko vozači moraju da prate jedni druge.

Nakon istrage o incidentu, stjuardi su rekli da će se uskoro raspravljati o pravilu koje zahteva da vozači ostanu na udaljenosti od deset puta jedni od drugih.

U izjavi stjuarda u Melburnu se kaže: „Jasno je da su brzina i mogućnosti kočenja F1 bolida, posebno dok pokušavaju da održe potrebnu temperaturu u gumama i kočnicama, u tenziji sa rastojanjem od deset automobila u dužini iza sigurnosnog automobila koji se tradicionalno navodi. u pravilniku.

„Ovo treba da bude naglasak na budućim brifinzima vozača, kako bi se osiguralo da se vozači kolektivno slažu o tome kako najbolje da se pozabave ovim izazovom pre nego što dođe do nesrećnog incidenta.