Britni Griner na sudu, Rusija ponovo produžila pritvor

Britni Griner na sudu, Rusija ponovo produžila pritvor

Britni Griner se u ponedeljak nakratko pojavila u javnosti i približila se suđenju za drogu u Rusiji. U kratkom sudskom postupku, sudija je naložio da Grinerova bude zadržana u pritvoru tokom njenog suđenja, rekao je Grinerov pravni tim za NPR.

Sledeće ročište zakazano je za petak, 1. jul, rekao je Grinerov advokat Aleksandar Bojkov. Suđenje će zvanično početi tog dana, ali će početi tehničkim pitanjima kao što su čitanje optužnice i pregled spisa predmeta, dodao je on.

Vest je izašla sa preliminarne sednice suda koja je bila zatvorena za javnost – ali novinari su retko videli Grinera dok je centar VNBA prolazio kroz hodnik u zgradi suda.

Zvezdu Feniksa Merkjurija i američkog olimpijskog tima stavljala su četiri službenika obezbeđenja i pas dok su je vodili niz stepenište u sudnicu na saslušanje u ponedeljak – proces koji je ponovljen u obrnutom smeru manje od sat vremena kasnije, pošto je Griner vraćen u pritvor .

Griner, kojoj su stavljene lisice na ruke, nije odgovarala na pitanja novinara. U jednom trenutku je jednostavno odmahnula glavom dok je nastavila da hoda.

Griner, 31, sada je u ruskom pritvoru 130 dana – iskušenje koje je počelo nedelju dana pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Pritvor joj je više puta produžavan, a njen zahtev za kućni pritvor je odbijen.

Nijedan zvaničnik američke ambasade nije prisustvovao saslušanju u ponedeljak. Predstavnik ambasade SAD rekao je za NPR da je obavešteno da je sednica bila „zatvoreni administrativni sastanak“ i da osoblju ambasade neće biti dozvoljeno da prisustvuje.

„Bilo je to tehničko saslušanje koje je podrazumevalo produženje hapšenja“, rekao je Boikov o sednici. „Ne više od toga.“

Ambasada SAD kaže da američki zvaničnici planiraju da prisustvuju zvaničnom suđenju kada saslušanja konačno počnu.

Griner je uhapšena 17. februara, nakon što su vlasti na aerodromu u moskovskoj oblasti navodno pronašle patrone za vape kanabis u njenom prtljagu — što je dovelo do krivične prijave za šverc droge u Rusiju. Ona bi mogla da se suoči sa do 10 godina zatvora ako bude osuđena.

Osim grubog prikaza, poznato je nekoliko detalja o njenom slučaju, što je podstaklo spekulacije da je Putinov režim uhapsio Grinerovu da bi je iskoristio kao polugu.

Među scenarijima o kojima se razgovaralo, jedan potencijalni dogovor bi doveo do razmene Grinera za ruskog državljanina zatvorenog u SAD — ozloglašenog osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta, takođe poznatog kao „Trgovac smrću“.

Ruski zvanični Tass mediji izvestili su o razmeni Bout-for-Griner, rekavši da je zvanični izvor potvrdio da je takvih razgovora bilo.

Kao i mnogi igrači VNBA, Griner igra u inostranim ligama tokom vansezone američke lige, zarađujući daleko više od svoje VNBA plate. Poslednjih godina je igrala za UMMC Jekaterinburg, ruski tim u vlasništvu oligarha Iskandera Mahmudova. Tim ima dugogodišnje veze sa Grinerovim američkim klubom.

Grinerina nesigurna situacija izazvala je brojne zabrinutosti u SAD – uključujući zabrinutost da bi objavljivanje njenog slučaja i izdavanje glasnih poziva za njeno oslobađanje mogli da je samo učini vrednijom za Rusiju kao pijuna. Desetine grupa za ljudska prava, uključujući Kampanju za ljudska prava, Nacionalnu organizaciju za žene i Nacionalnu radnu grupu za LGBTK, nedavno su napisale pismo predsedniku Bajdenu pozivajući ga da hitno pristupi njenom slučaju.

Početkom maja, Bajdenova administracija je proglasila Grinerovu da je nezakonito pritvorena od strane ruske vlade, signalizirajući da će SAD postati agresivne u potrazi za njenom slobodom i vratiti se kući.

Drže je kao taoca, saopštile su SAD. Stejt department je saopštio da će „Kancelarija specijalnog predsedničkog izaslanika za pitanja talaca predvoditi međuagencijski tim za obezbeđivanje oslobađanja Britni Griner“.

Rusija je negirala tu karakterizaciju, insistirajući da samo sprovodi svoje zakone o trgovini drogom.