Ženski košarkaški savez traži oslobađanje Britni Griner

Ženski košarkaški savez traži oslobađanje Britni Griner

Nacionalna asocijacija košarkašica (VNBPA) u subotu je objavila saopštenje u kojem poziva na akciju u vezi sa oslobađanjem Britni Griner i da se Grinerovoj supruzi odobri sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

U subotu se navršava 100 dana od kada je Griner pritvoren u Rusiji.

Ranije ovog meseca, ruski sud produžio je istražni pritvor zvezdi VNBA najmanje do juna nakon njenog hapšenja u februaru. Ruske vlasti tvrde da je Griner u svom prtljagu imala ulje kanabisa i da je optužena za šverc znatnih količina narkotika – delo za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Izjava u seriji tvitova iz VNBPA glasi: „Britni Griner je naša saigračica, naša prijateljica i naša sestra. Ona je rekorderka, osvajačica zlatne medalje, supruga, ćerka, šampionka, uzor, zvezda i još mnogo toga.“

„U ovom trenutku, BG je američki državljanin koji je 100 dana nezakonito zadržan u Rusiji. To je 144.000 minuta“, dodaje se.

U saopštenju se dalje poziva na akciju i profesionalne i amaterske sportiste, kao i medije i druge.

„Našim sestrama, braćom i kolegama u profesionalnom sportu: potpišite peticiju, održite svoje medijsko zamračenje, molim. Pomozite nam da stignemo do Bele kuće. Za sportiste bilo kog uzrasta, nivoa sposobnosti, tima, sporta ili zemlje: ovo je NAŠ saigrač. Član NAŠE globalne sportske zajednice, moramo da ustanemo i ustanemo zajedno da pozovemo na njeno oslobađanje. Govorite, govorite i ne stanite dok BG ne dođe kod kuće“, navodi se.

U saopštenju se navodi da bi Grinerova supruga Šerel Griner trebalo da se sastane sa Bajdenom.

„Njena osoba, naša sestra je nezakonito pritvorena 100 dana. Čuli ste naše molbe. Čuli ste molbe BG-ove žene Šerel. I sada više nego ikad, potrebno nam je da stanete uz nas i odvedete njenu osobu kući“, navodi se.

Šerel Griner je ranije u subotu objavila na svom Instagramu moleći za akciju od Bajdena.