Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre 32 godine postali prvaci sveta

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre 32 godine postali prvaci sveta

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan pre 32 godine, 8. decembra 1991. u Tokiju, savladali su čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali prvaci sveta.

Zvezda je kao šampion Evrope u borbi za tadašnji trofej Interkontinentalnog kupa savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Kasnije je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula klupsko prvenstvo sveta, a potom je crveno-belima i zvanično dodeljeno zvanje šampiona planete.

Šest meseci posle trijumfa u Bariju protiv Olimpika iz Marselja na penale (0:0 – 5:3) i osvajanja titule prvaka Evrope, sa novim trenerom Vladicom Popovićem umesto Ljupka Petrovića, Zvezdin tim ispisao je istoriju.

Uspeh dodatno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su posle Barija ekipu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Dragiša Binić, Refik Šabanadžović i Slobodan Marović, a da zbog povrede nije mogao da igra Vladan Lukić.

Junak trijumfa bio je dvostruki strelac Vladimir Jugović, golovima u 21. minutu posle asistencije Dejana Savićevića i 59. u trenucima kada je srpski tim imao igrača manje zbog isključenja, upravo Savićevića, u 43. minutu.

Tačku na istorijsku pobedu stavio je Darko Pančev golom u 71. minutu posle čuvenog „sprinta“ po levoj strani i asistencije Siniše Mihajlovića.

Zvezda je igrala u sastavu: Milojević, Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević, Ratković, Jugović, Mihajlović, Stošić, Savićević i Pančev.