Skandal zbog udžbenika za osnovnu školu u Hrvatskoj: Decu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

Skandal zbog udžbenika za osnovnu školu u Hrvatskoj: Decu uče da u BiH žive samo Bošnjaci

U Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci, navodi se u udžbeniku za četvrti razred koji koristi 80 osnovnih škola u Hrvatskoj.

Sporni radni udžbenik prirode i društva „Nina i Tino“, čiji je izdavač „Profil Klett“, u kom se navodi da u BiH žive samoBošnjaci, ali ne i Srbi i Hrvati, u upotrebi je od školske 2021/2022. godine.

Slučaj je otkriven kada se Večernjem listu javio roditelj jednog učenika zagrebačke škole, kome je učiteljica postavila pitanje koji narodi žive u BiH. On je odgovorio ispravno,Bošnjaci, Hrvati i Srbi, budući da su mu roditelji poreklom iz BiH, ali ga je učiteljica ispravila da je tačan odgovor onako kako piše u udžbeniku – da u BiH žive samo Bošnjaci.

Roditelj tog učenika kaže da su reagovali i drugi roditelji i dodaje da je „žalosno da tako uče deca u Hrvatskoj“.

Sporniudžbenikima dozvolu hrvatskog ministarstva obrazovanja i kao takvog biraju ga učitelji u školama.

Naime, u svim hrvatskim osnovnim školama, kada je reč o udžbenicima po kojima će učiti učeniciod prvog do četvrtog razreda, odluku o izboru udžbenika, odnosno izdavača, barem prema važećem Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, donose učitelji razredne nastave na način koji osigurava višegodišnje korišćenje udžbenika unutar škole.

Međutim, zakonom je predviđeno da stručni tim ministarstva, ukoliko to ne primete autor ili lektori izdavača, mora da uoči netačnosti, tehničke nedostatke ili neproverene činjenice,navodiVečernji list. U tom slučaju, udžbenik se vraća na doradu, a ako se greške ne isprave, udžbenik ne sme ući u upotrebu.

Predstavnici izdavača „Profil Klett“ nisu odgovorili na pitanja hrvatskog medija.