OEBS oplakuje smrt člana Nacionalne misije Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini

OEBS oplakuje smrt člana Nacionalne misije Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini

BEČ/VARŠAVA – Marina Fenina, nacionalna članica Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini (SMM), poginula je u granatiranju u Harkovu juče, 1. marta.

Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Poljske Zbignjev Rau i generalni sekretar OEBS-a Helga Marija Šmid izražavaju najiskrenije saučešće Marininim najmilijima, kao i SMM-u u celini:

„Naše najdublje saučešće i saučešće upućujemo Marininoj porodici. Marina je bila cenjeni član SMM tima, a naše kolege u Ukrajini ostaju u bliskom kontaktu sa njenom porodicom kako bi pružili našu podršku.

„Marina je ubijena dok je nabavljala zalihe za svoju porodicu u gradu koji je postao ratna zona. U Harkovu i drugim gradovima i mestima u Ukrajini, projektili, granate i rakete pogađaju stambene zgrade i gradske centre, ubijajući i ranjavajući nevine civile – žene, muškarce i decu.

„Uprkos ponovljenim pozivima širom međunarodne zajednice i OEBS-a, ničim izazvana vojna operacija protiv Ukrajine se nastavlja. Oštro osuđujemo pojačano granatiranje centara u urbanim sredinama koje izaziva smrt i ranjavanje civila i ponavljamo naš poziv Ruskoj Federaciji da hitan prekid neprijateljstava i da se upusti u smislen dijalog“.