Velika Britanija predvodi pokret ispred Međnarodnog krivičnog suda za istraživanje ratnih zločina Rusije

Velika Britanija predvodi pokret ispred Međnarodnog krivičnog suda za istraživanje ratnih zločina Rusije

Velika Britanija je danas predvodila napore da okupi saveznike kako bi se ubrzala istraga MKS-a o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, putem upućivanja država članica. Sa 37 zemalja koje su se pridružile Velikoj Britaniji, to je najveća preporuka u istoriji MKS-a.

Nakon preliminarnog ispitivanja situacije u Ukrajini, koje je otvorio Međunarodni krivični sud (MKS) 2014. godine nakon ruske ilegalne aneksije Krima, tužilac je u ponedeljak, 28. februara, izjavio da namerava da traži ovlašćenje od sudija MKS-a za pokretanje postupka. istraga o situaciji u Ukrajini.

Upućivanje države potpisnice, koje je uputila grupa od 38 zemalja, omogućiće tužiocu da odmah nastavi sa istragom, bez potrebe za sudskim odobrenjem.

Ruska upotreba neselektivne sile protiv nedužnih civila, u njenoj ilegalnoj i ničim izazvanoj invaziji na Ukrajinu, predstavlja ratne zločine, za koje Putinov režim mora da odgovara.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je rekla:

Putinova vojna mašina gađa civile neselektivno i prodire kroz gradove širom Ukrajine.

Hitno je potrebna istraga Međunarodnog krivičnog suda o varvarskim delima Rusije i ispravno je da se odgovorni polažu na odgovornost. UK će blisko sarađivati sa saveznicima kako bi osigurala da pravda bude zadovoljena.

Zamenik premijera, lord kancelar i državni sekretar za pravosuđe, Dominic Raab, rekao je:

Kao član osnivač Međunarodnog krivičnog suda, Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno da pruži neophodnu tehničku pomoć da podrži uspešne presude.

Sada je najvažniji zadatak da se svi dokazi o ratnim zločinima pravilno sačuvaju.

Svaki ruski vođa ili oficir koji izvršava naređenja koja predstavljaju ratne zločine treba da zna da će završiti na optuženičkoj klupi i na kraju u zatvoru.