Senzori za dijabates o trošku RFZO-a

Senzori za dijabates o trošku RFZO-a

Deci i odraslima koji imaju neregulisanu šećernu bolest (dabetes mellitus tipa I) od sada će o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biti dostupno godišnje 52 senzora za merenje šećera u krvi, a koji se izdaju na tromesečnom nivou, saopštio je RFZO.

To je inovativni aparat koji meri nivo šećera sa kojeg se lako očitavaju podaci bez direktnog bockanja već jednostavnim postavljanjem na nadlakticu ruke.

– Svesni smo koliko roditelji ulažu napora kako bi tokom cele noći merili nivo šećera deci, dok će ovaj aparat senzorima alarmirati o povećanom ili sniženom nivou. Najnovije studije su pokazale da nivo glukoze nije važno meriti samo ujutru ili nakon obroka, već tokom celog dana njena vrednost ne bi smela da pređe 36 odsto, rekla je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić.

Osiguranicima koji su ostvarili pravo na terapiju insulinskom pumpom o trošku RFZO-a biće obezbeđen i transmiter za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera, a deci sa nestabilnim dijabetesom i koja su na terapiji insulinskim injekcijama aparat za očitavanje kontinuiranog merenja nivoa šećera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *