Toplane Srbije: Sve spremno ua grejnu sezonu

Toplane Srbije: Sve spremno ua grejnu sezonu

Sve je spremno za početak grejne sezone u Srbiji, koja zvanično počinje 15. oktobra i do sada su u najvećoj meri obavljeni remonti toplana, rečeno je Tanjugu u udruženju Toplane Srbije. Direktor Toplana Srbije Dejan Stojanović očekuje da će do 1. oktobra sve biti završeno, kao i da će grejna sezona stabilno startovati.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i funkcionalne probe se mogu očekivati u periodu od 1. do 15. oktobra, ukoliko tri dana zaredom spoljna temperatura bude ispod 12 stepeni, rekao je Stojanović Tanjugu.

Ukupan dug toplana za gas pred početak nove grejne sezone, zaključno sa 1. septembrom iznosi 2,7 milijardi dinara, kaže Stojanović i ističe da je taj dug 15. maja iznosio 8,8 milijardi.

Navodi i da je dug za mazut oko 941 milion dinara, za isporučeni ugalj oko 247 miliona i oko 286 miliona za isporučenu toplotnu energiju.

Međutim, snabdevenost energentima je dobra i Stojanović kaže da je uoči početka nove grejne sezone ugovoreno 61 odsto prirodnog gasa, mazuta bez zaliha oko 37 odsto, oko 86 odsto uglja i oko 59 odsto toplotne energije.

Poručuje i da je kreiranje cena grejanja u nadležnosti gradskih toplana i lokalnih samouprava i da su toplane bile u obavezi da upute zahteve svojim lokalnim samoupravama do 1. septembra u slučaju korekcije cena.

Stojanović kaže da je važno da se tokom grejnog perioda može podneti zahtev za promenu cena grejanja i to ukoliko se cene energenata povećaju za više od tri odsto, a obavezno ukoliko se smanje za više od pet odsto.

On je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog širenja virusa kovid-19, jer ističe, majstori moraju da ulaze u stanove i da izvrše kontrole pred početak grejne sezone, ali i navodi da očekuje da će sve proći u najboljem redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *