Zvaničnici FED-a nerado govore o vrhuncu inflacije

Zvaničnici FED-a nerado govore o vrhuncu inflacije

VAŠINGTON – Zvaničnici Federalnih rezervi izjavili su u sredu da još uvek nisu uvereni da je najgori strah od inflacije u SAD prošao, u komentarima koji ukazuju na nastavak agresivnog povećanja kamatnih stopa centralne banke, piše Rojters.

„U ovome smo onoliko dugo koliko je potrebno da se inflacija smanji“, rekao je potpredsednik Fed-a Lael Brainard u obraćanju na bankarskoj konferenciji, ponavljajući ranije komentare zvaničnika drugih centralnih banaka da urade „šta god je potrebno“ da zaštite svoje privrede.

Glavni rizik sada, rekli su u sredu Brejnard i drugi, ostaje najgore izbijanje inflacije od 1980-ih.

Lek: Nagli porast kamatnih stopa trebalo bi da uspori privredu, ograniči potrošnju i dovede potražnju za dobrima i uslugama u skladu sa sposobnošću privrede da ih proizvodi ili uvozi. Fed je povećao kamatne stope na svoja poslednja četiri sastanka o politici za ukupno 2,25 procentnih poena, a očekuje se da će podići referentnu stopu za još 50 ili 75 baznih poena na sednici od 20. do 21. septembra.

Kreatori politike u sredu su se klonili te odluke. Investitori trenutno očekuju da će veće povećanje stope preovladati u ovom trenutku, iako bi mesečni podaci o inflaciji koji bi trebalo da budu najavljeni sledećeg utorka mogli uticati na te izglede.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel takođe bi mogao da oblikuje očekivanja o tome šta će doći kada bude govorio u četvrtak, u onome što će verovatno biti njegov poslednji javni komentar pre ovomesečnog sastanka o politici.

Oni koji su govorili u sredu primetili su da čak i dok ekonomija sveukupno usporava, tržište rada ostaje prema nekim merama istorijski zategnuto, a podaci još uvek nisu pružili osećaj olakšanja od rasta cena.

U svom najnovijem „Bež knjizi“ kompendijumu anegdotskih izveštaja o ekonomiji, Fed je primetio široko rasprostranjene znake slabljenja ekonomske aktivnosti i „izvestan stepen umerenosti“ povećanja cena u određenim delovima zemlje.

Ali sveukupno, „većina kontakata je očekivala da će pritisci na cene potrajati barem do kraja godine“, navodi Fed u svom izveštaju.

Dok je Brainard, koji je govorio na godišnjoj konferenciji The Clearing House and Bank Polici Institute, primetio da bi rizici po rast i radna mesta u nekom trenutku mogli da budu više od uticaja na razmatranje Fed-a, ona je rekla da je lekcija iz prošlih napada inflacije jasna: Nemojte prerano povlačiti povećanje stope.

Usporavanje podataka o inflaciji za jul je „dobrodošli“, rekao je Brejnard, ali „biće neophodno videti nekoliko meseci niske mesečne inflacije da bismo bili uvereni da se inflacija vraća nazad“ na cilj Fed-a od 2 odsto.

Godišnja inflacija, koristeći preferiranu meru Fed-a, trenutno je iznad 6%.

U svojim prvim političkim primedbama otkako je preuzela funkciju predsednika Bostonskog Fed-a, Suzan Kolins je rekla da „još nismo videli značajan pad cena, i to je ono što ćemo tražiti“.

„Moramo da uradimo više“, rekao je Kolins u podkast intervjuu sa osobljem regionalne banke.

U odvojenim komentarima, predsednica Fed-a Klivlenda, Loreta Mester, rekla je da je zabrinuta da bi viša inflacija možda već bila u toku, jer se oseća puni efekat stvari poput povećanja cena usluga i kirija.

„Nisam čak ni ubeđen da je inflacija još dostigla vrhunac“, rekao je Mester u veb prenosu za Market Nevs International. Inflacija usluga „ima tendenciju da bude mnogo upornija, a rente su i dalje veoma povišene… Potrebno je neko vreme da se rente pokažu u osnovnoj inflaciji. Ima još toga što će se pojaviti“.