Kragujevac: Zakazana prva redovna sednica gradskog parlamenta

Kragujevac: Zakazana prva redovna sednica gradskog parlamenta

Prva redovna sednica Skupštine grada Kragujevca, u ovom mandatu, zakazana je za 14. septembar od 9 sati.

Pred odbornicima, kako je najavio predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, naći će se brojne tačke dnevnog reda.

Materijal je pristizao prethodnih par meseci, kao i prethodnih par dana od strane Gradskog veća kao ovlašćenog predlagača. Odbornici će kroz materijal dobiti i informaciju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci ove godine i to je tačka o kojoj se ne otvara rasprava, niti je odbornici usvajaju, ali smo po Zakonu o lokalnoj samoupravi u obavezi da dostavimo akt o izvršenju budžeta za prvih šest meseci, pojasnio je Petrašinović.

Pored toga, tačke o kojima će odbornici diskutovati biće predlog Odluke o prihvatanju inicijative za podizanje spomenika prof Panti Milanoviću u Gornjim Jarušicama, koji smo dobili od Saveta mesne zajednice Jarušice. U obrazloženju se navodi da je Milanović koji je poreklom iz Jarušica u dužem vremenskom periodu obavljao funkciju direktora Prve kragujevačke gimnazije.

Na dnevnom redu naći će se i predlog Odluke o davanju saglasnosti na odluke Nadzornog odbora JKP Šumadija Kragujevac, koje se odnose na nabavku osnovnih sredstava za delatnost ovog preduzeća. U pitanju su pijačne tezge koje će biti postavljene na novoj rekonstruisanoj centralnoj gradskoj pijaci kao i uvećanje imovine tog preduzeća, zato što građevinsko zemljište na kome je izgrađena prva nadzemna višeetažna graža u našem gradu prelazi u svojinu JKP Šumadija.

Pred odbornicima će se naći i odluke o davanju saglasnosti na raspodelu ostvarene dobiti u 2019. godini, koju je iskazalo više javno – kumanalnih preduzeća i komunalnih društava. Među njima je JKP Vodovod i kanalizacija koji će ostvarenu dobit od tri miliona dinara rasporediti na pokriće gubitaka iz prethodnog perioda. Dobit od 56 miliona dinara ostvarilo je i JKP Šumadija i ta sredstva biće iskorišćena za pokriće zaduženja nastalih po osnovu kredita u prethodnom periodu. Tu je naravno i Javno stambeno preduzeće koje će ostvarenu dobit staviti na konto neraspoređene dobiti i konto pokrića gubitka iz prethodnog perioda.

U okviru tačke dnevnog reda posvećene ustanovama kulture odbornici bi trebalo da daju saglasnost na promenu osnivačkih akata i statuta zbog usklađivanja sa odredbama koje predviđa Zakon o kulturi i to u delu koji se tiče izbora direktora i vršioca dužnosti direktora, kako bi ustanove kulture mogle da uđu u postupak izbora tamo gde je direktorima istekao mandat. Jedna od tačaka na ovoj sednici biće i odluke o imenovanju, postavljanju i razrešenju. U okviru te tačke već su stigli predlozi za promenu članova školskih odbora, zatim odbora u predškolskim, kao i zdravstvenim ustanovama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *