Mali: Ovih dana ćemo objaviti za koliko će penzije biti uvećane od januara

Mali: Ovih dana ćemo objaviti za koliko će penzije biti uvećane od januara

Uskoro će se znati kolika će biti povišica penzija u januaru. Drugi put se obračunava po švajcarskoj formuli, po kojoj kretanje plata i inflacije od jula prošle do juna ove godine podjednako utiču na povećanje penzija.

Dok Fiskalni savet smatra da bi rast veći od četiri odsto bio ekonomski neopravdan, nadležni najavljuju da će penzije porasti i više od onoga što sledi po švajcarskoj formuli.

I pored ekonomskih kretanja usporenih pandemijom, nadležni kažu da ne odustaju od plana da se do 2025. godine iznos prosečne penzije udvostruči.

„Mi u oktobru mesecu, očekujemo ponovo delegaciju MMF-a, odnosno kroz te virtuelene sastanke koje ćemo imati, jedna od tema je tada i dorada modela švajcarske formule“, objašnjava ministar finansija.

Cilj je da penzije brže rastu. Ostaje da se vidi da li će to biti uz češće usklađivanje penzija, povećanje uticaja plata u sadašnjoj formuli ili korektivnim faktorom za koji se zalažu penzionerska udruženja – da se penzije vanredno uvećaju kada padnu ispod 50 odsto posečne plate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *