Jedinstvena albino panda primećena u Kini

Jedinstvena albino panda primećena u Kini

Prva i jedina albino panda na svetu konačno je prošla pored kamere osetljive na pokret u planinama Kine ranije ove godine – prvi put da je primećena od 2019.

Srećom, čini se da jedinstveno stvorenje odrasta srećno i zdravo u Nacionalnom rezervatu prirode Volong, zaštićenom regionu u provinciji Sečuan koji je dom za otprilike 150 džinovskih pandi (Ailuropoda melanoleuca).

Čuvena jedinka nosilac je retke genetske mutacije koja uobičajeno crno-belo krzno ove vrste pretvara u jednoličnu bledo krem boju.

Čini se da je to albino životinja, koja nosi mutaciju koja ometa proizvodnju pigmenta u koži, očima i kosi, ali postoji šansa da ovo genetsko stanje može dovesti do fizičkih oštećenja ili bolesti.

Prošle su četiri godine otkako su terenske kamere prvi put ugledale kinesku albino pandu, a ipak još uvek nema znakova da je peto-šestogodišnjak na bilo koji način bolestan.

Iako je to crna ovca zajednice panda, izgleda da se dobro uklapa. Na snimku iz februara, koji je nedavno emitovala kineska državna televizija, prikazana je potpuno bela panda u interakciji sa majkom pandom i njenim otprilike dvogodišnjim mladunčetom dok su se gnezdili u šupljini drveta.

„Do kraja februara, odrasle divlje pande u Volongu su u sezoni estrusa (parenja), tokom koje ženke pande sa mladuncima mogu biti veoma agresivne kada se odrasla panda približi ili napadne“, inženjer Vei Rongping iz Kineskog centra za očuvanje i istraživanje za Giant Pandes rekao je za China Daili.

„Ova ženka pande bila je izuzetno mirna i nije se ponašala kako se očekivalo. Jedna od mogućnosti je da je ona majka potpuno bele pande.“

Terenske kamere u rezervatu za divlje životinje zabeležile su više od deset daljih interakcija između albino pande i drugih pandi u regionu.

Prema South China Morning Postu, postoji čak i snimak bele pande kako se igra sa crno-belim vršnjakom.

Ne propustite ovu ultra retku priliku! Potpuno bela panda primećena je u nacionalnom rezervatu prirode Volong u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan. Gledajte kako ovo simpatično, jedinstveno stvorenje prilazi ženki pande i njenom mladunčetu, za koje se veruje da su mu majka i brat pic.tvitter.com/vmJEluCtVM

Pol albino pande još nije utvrđen, ali istraživači kažu da je sada skoro veličine odrasle osobe i pokazuje znake seksualne zrelosti.

Da bi saznali više o stvorenju, istraživači se nadaju da će uhvatiti još snimaka i možda uhvatiti deo njegovog DNK.

Ako se panda ipak razmnožava sa drugom takvom vrstom, stručnjaci nisu sigurni da li će njena genetska osobina biti nasledna ili ne.