Otkazana druga debata Trampa i Bajdena

Otkazana druga debata Trampa i Bajdena

Druga debata između američkog predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena i zvanično je otkazana, javlja AP.

Nestranačka Komisija za predsedničke debate potvrdila je u petak da TV duel, zakazan za 15. oktobar u Majamiju, neće biti održan.

Odluka je doneta dan nakon što je Komisija objavila da će debata biti virtuelna, jer se Tramp zarazio korona virusom.

Tramp je odbio da učestvuje u promenjenom formatu, posle čega je Bajden saopštio da će te večeri odgovarati na pitanja birača na skupu u organizaciji televizije ABC njuz.

Trampov tim uzvratio je pozivom da se debate održe po planu, nakon što je Trampov lekar rekao da predsednik može da drži javne skupove, počev od subote.

Međutim, Komisija je saopštila da neće promeniti odluku da kandidati ne budu na podijumu zajedno, pozivajući se na mere predostrožnosti, naročito zato što je bilo planirano da Tramp i Bajden tokom debate odgovaraju i na pitanja birača.

Izborni štab predsednika Trampa kritikovao je odluku Komisije o otkazivanju debate, ocenjujući da ne postoji zdravstveni razlog da se ne održi kao što je prvobitno planirano, „s obzirom na to da će predsednik biti zdrav i spreman da učestvuje“, javlja „Glas Amerike“.

Treća debata zakazana je za 22. oktobar u Nešvilu.