Prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana

Prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u Moskvi dogovor o prekidu vatre, razmeni zarobljenika i tela poginulih u sukobima na području Nagorno Karabaha, javlja Rojters

Dogovoru ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, Zohraba Mnatsakaniana i Džejhuna Bajramova, koji stupa na snagu danas, posredovao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je posle desetočasovnih pregovora izjavio da su se dve strane saglasile o otpočinjanju razgovora o okončanju sukoba, prenosi „Glas Amerike“.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavila je na Fejsbuku fotografiju dokumenta za koji je navela da predstavlja epilog jedanaestočasovnog rada.

Mogućnost susreta predstavnika dve strane otvorena je posle poziva predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu i premijeru Jermenije Nikolu Pašinijanu, ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Putin je obavio veliki posao s kolegama iz Bakua i Jerevana”, izjavio je portparol Kremlja Dmitri Peskov, koji precizira da se Putin neće susretati sa šefovima diplomatije dve države.

Od razbuktavanja sukoba, krajem septembra, dve strane prijavile su ukupno 250 žrtava, među kojima su i desetine civila. Međutim, veruje se da je stvarni broj stradalih mnogo veći, imajući u vidu tvrdnje obe strane da su pretrpele značajne gubitke. Dve strane međusobno se optužuju za stradanje civila.

Azerbejdžan i Jermenija u sukobu su zbog planinskog područja Nagorno Karabaha još od devedesetih godina prošlog veka i raspada Sovjetskog Saveza. Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo 30 000 ljudi.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane s Jerevanom. Pod njihovom kotrolom je i sedam regiona susednih Nagorno Karabahu.