Nova Vlada do 28. oktobra

Nova Vlada do 28. oktobra

Vlada Srbije u novom sazivu će početi da radi do 28. oktobra i imaće pun kapacitet i pun autoritet dobijen od Skupštine i građana Srbije, najavila je večeras mandatarka za sastav Vlade Ana Brnabić.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da će 2021. biti godina još većih izazova, sa verovatno još većom ekonomskom krizom, i da su zato potrebni vanredni parlamentarni izbori kako bi građani mogli da iskažu svoje mišljenje o radu Vlade u takvim okolnostima.

Upitana da li bi nova Vlada mogla da se nazove koncentracionom, ona je rekla da se takve vlade formiraju u vanrednim situacijama, a da je sada situacija vanredna, pre svega zdravstvena, pa onda i ekonomska, i da je društvu potrebna „sabornost“.

Brnabić je rekla da su nacionalne manjine pozvane da formiraju vlast sa Srpskom naprednom strankom (SNS), a da će u Vladi biti Socijalististička partija Srbije (SPS) i Srpski patriotski savez (SPAS).

Ona je komentarišući najavu Aleksandra Vučića da će Ivica Dačić biti predsednik Skupštine rekla da je Dačić „svakako jedan od naijskusnijih političara“ i da ume da balansira između različitih političkih aktera.

Brnabić je rekla da će u Vladi biti „značajan broj novih lica“, i da će pri njihovom izboru bili važni „kvalitet, i energija“, da bi kao tim mogli da daju „najbolje“ građanima Srbije.

Prema njenim rečima, nova Vlada imaće u svom sastavu „skoro 50 odsto žena“.