Kon: Pitanje broja umrlih od COVID-19 se politizuje

Kon: Pitanje broja umrlih od COVID-19 se politizuje

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da se neusaglašenost podataka o broju preminulih usled korona virusa politizuje, kao i da nema odgovor zašto bi bilo kome odgovaralo da se prikriva broj preminulih od COVID-19.

On je gostujući na TV Prva rekao da je pozitivna stvar što je, izmedju ostalog, i njegovim nedavnim izjavama rezultirati revizijom broja umrlih, uz ocenu da nije bilo zataškavanja u prikupljenim podataka, već da je Krizni štab baratao relevantnim podacima Instituta „Batut“.

Kon je pre nekoliko dana rekao rekao da je, istražujući podatke Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu za period od marta do juna 2020, utvrdio da je zabeleženo 210 slučajeva u kojima je u potvrdama o smrti pisalo da je neposredni ili osnovni uzrok smrti COVID-19.

„Od marta do juna je prijavljeno 118 preminulih samo Gradskom institutu za javno zdravlje u Beogradu… Bilo je više potvrda o smrti na kojima je pisalo uzrok COVID-19 nego što je prijavljeno“, potvrdio je Kon danas, i dodao da je istraživao mortalitetne statistike „iz čiste radoznalosti“.

Govoreći o reviziji podataka, epidemiolog je ponovio da metodologija moraju da ustanove relevantne institucije, poput instituta ili Medicinskog fakulteta, a da je važno da u komisiji budu i kliničari, kao najmerodavniji.

„Vi bez obdukcije ne možete biti sigurni u stanje stvari, obdukcije se ne rade. Revizija je nešto što treba da dovede najbliže do potpune istine… Mislim da nećemo (nakon revizije) stideti svoje pozicije na listi (drugih zemalja). Neke stvari su bile iznudjene na samom početku, sada dobro stojimo, i zbog mera koje su dovele do smanjenja cirkulacije virusa“, kaže Kon.

On navodi da, iako je epidemiološka situacija u Srbiji dobra, gradjani ne trebaju da se opuštaju, da svi virusi imaju veću prenosivost tokom zime, kao i da će glavni zadatak biti sprečavanje širenja bolesti u školama i na fakultetima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *