EPA će odlučiti o narednim koracima na projektu rudnika na Aljasci

EPA će odlučiti o narednim koracima na projektu rudnika na Aljasci

Američka agencija za zaštitu životne sredine produžava do 2. decembra rok za odlučivanje da li će nastaviti sa predloženim ograničenjima koja bi blokirala planove za rudnik bakra i zlata u regionu Bristolskog zaliva na Aljasci, prenosi AP.

Agencija je, u nedavnom obaveštenju, rekla da će to „pomogati da se u potpunosti uzme u obzir obimna administrativna evidencija, uključujući sve javne komentare“. Period javnog razmatranja završen je u utorak. Pravila EPA zahtevaju odluku o sledećim koracima u roku od 30 dana nakon javnih rasprava, ali ne pre kraja perioda za komentare, navodi se u obaveštenju. Saslušanja su održana u junu.

EPA je ranije ove godine objavila predlog za koji je rekla da će zabraniti ispuštanje iskopanog materijala ili materijala za punjenje u vode SAD u okviru otiska rudnika koji je predložilo Pebble Limited Partnership, programer koji sprovodi projekat Pebble Mine. Regionalni administrator agencije sada mora da odluči da li će povući predložena ograničenja ili će prevesti na viši nivo u agenciji preporuku o ograničenjima ili zabranama.

Debata o predloženom rudniku u regionu poznatom po stazama za lososom obuhvatila je nekoliko predsedničkih administracija. EPA je saopštila da region zaliva Bristol podržava najveći ribolov lososa na svetu i da takođe sadrži značajne mineralne resurse.

John Shiveli, izvršni direktor Pebble partnerstva, u izjavi od srede sugerisao je da će svaki veto na projekat verovatno biti osporen na sudu.

„Veto na Pebble koji je predložila EPA nije pravno, ekološki i tehnički nepodržan“, rekao je on.

Partnerstvo Pebble, u vlasništvu kanadske kompanije Northern Dinasti Minerals Ltd., žali se na odluku Inženjerskog korpusa američke vojske tokom Trampove administracije 2020. godine kojom je odbijeno odobrenje ključne dozvole za projekat na jugozapadu Aljaske. Lideri koji stoje iza predloženog rudnika smatrali su povoljnim za projekat ekološki pregled od strane korpusa koji je objavljen nekoliko meseci pre odluke o odbijanju.

Protivnici mina vrše pritisak na agenciju da obezbedi zaštitu od rudarenja velikih razmera u regionu.

„Vreme je da EPA završi posao koji je započela pre više od deset godina da zaštiti ovo nacionalno blago – i ljude i divlje životinje koje održava“, rekao je u saopštenju Džoel Rejnolds, viši advokat Saveta za odbranu prirodnih resursa.