SAD: Desetine boraca Islamske države uhapšene u Siriji

SAD: Desetine boraca Islamske države uhapšene u Siriji

VAŠINGTON – Borci sirijskih Kurda koje podržava SAD uhapsili su desetine militanata Islamske države i spasili četiri žene koje su držane okovane u tunelima u ogromnom kampu Al-Hol na severoistoku Sirije u kojem su smeštene porodice ID, saopštila je u sredu američka vojska, piše Asošijejted pres.

Operacija, koja je trajala dve nedelje, deo je tekućih napora da se raspusti glavna mreža IS u kampu, koji se naširoko smatra plodnim tlom za sledeću generaciju ekstremista IS.

Prema Centralnoj komandi SAD, Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima pronašle su četiri žene u tunelima u ponedeljak. Mučili su ih pristalice ID, rekao je pukovnik američke vojske Džo Bučino, portparol Centralne komande, koji nije izneo druge detalje.

Američke i koalicione snage su savetovale i pomagale SDF, uključujući obuku boraca.

Kamp Al-Hol, u sirijskoj provinciji Hassakeh, dugo se smatrao rastućim problemom i tamo je bilo brojnih vojnih operacija i racija kako bi se iskorijenile prijetnje IS.

Oko 50.000 Sirijaca i Iračana je zbijeno u šatorima u ograđenom kampu. Skoro 20.000 njih su deca; većina ostalih su žene, supruge i udovice boraca IS. U posebnom, dobro čuvanom delu logora poznatom kao aneks nalazi se dodatnih 2.000 žena iz 57 drugih zemalja — koje se smatraju najtvrdokornijim pristalicama IS — zajedno sa njihovom decom, kojih ima oko 8.000.

Kamp je prvobitno korišćen za smeštaj porodica boraca ID krajem 2018. godine, dok su kurdske snage koje podržavaju SAD preuzele teritoriju u istočnoj Siriji od militanata. U martu 2019. zauzeli su poslednja sela pod kontrolom Islamske države, okončavši „kalifat“ koji je grupa proglasila nad velikim delovima Iraka i Sirije 2014.

SAD i druge nacije su se borile da vrate porodice, ali su imale samo vrlo ograničen uspeh.

Borci sirijskih Kurda intenzivirali su svoje inspekcije u Al-Holu poslednjih meseci, nakon napada IS krajem januara na zatvor u Hasakehu, gde je zatvoreno oko 3.000 militanata i maloletnika.

Taj napad je doveo do desetodnevnih borbi između boraca koje podržavaju SAD i militanata IS u kojima je poginulo skoro 500 ljudi pre nego što je situacija stavljena pod kontrolu. Bio je to najveći napad IS-a od pada grupe 2019. godine, i podstakao je strahove da se IS možda vraća.