Mali pokreće vazdušne napade nakon što su militanti zauzeli selo

Mali pokreće vazdušne napade nakon što su militanti zauzeli selo

Malijska vojska je u sredu započela vazdušne napade u blizini sela za koje su svedoci rekli da su ga zauzeli ekstremisti koji su povezani sa grupom Islamska država, piše AP.

Svedoci su izvestili o preuzimanju Talataiea, u severnom regionu Gao Malija, u utorak. Razvoj događaja je obnovio strahove da će ekstremisti ponovo proširiti svoj domet nakon odlaska francuskih trupa 15. avgusta posle skoro decenije borbe protiv pobunjenika.

„Borci Islamske države napali su našu poziciju u selu Talataie i naša borbena jedinica se konačno povukla iz sela“, rekao je Fahad Ag Almahmoud, generalni sekretar GATIA, krovne organizacije koja predstavlja ranije naoružane grupe koje su potpisale mirovni sporazum sa vladom Malija.

Ali Almahmud je rekao da nije jasno da li militanti kontrolišu selo nakon vazdušnih udara.

„Poslednje što smo čuli, borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad selom cele noći, ali jutros je malijska vojska nanela vazdušne udare na to mesto. U ovom trenutku još uvek ne znamo da li su još uvek u selu ili su se povukli“, rekao je on.

Ekstremističke grupe su u prošlosti nakratko zauzele gradove i sela. U septembru 2016, borci povezani sa Al Kaidom preuzeli su kontrolu nad centralnim gradom Boni pre nego što su napustili grad dan nakon napada. Prošlog meseca militanti povezani sa Islamskom državom nakratko su preuzeli kontrolu nad gradom Tesit u regionu Menaka.

Ali neki posmatrači strahuju da malijska vojska i njeni saveznici u UN neće moći da spreče ekstremiste da povrate vlast bez francuske vojne podrške.

Ekstremisti su 2012. preuzeli vlast u većim gradovima širom severa Malija, primenjujući strogi islamski zakon poznat kao šerijat koji je uključivao amputaciju ruku osumnjičenim lopovima i javno bičevanje žena zbog nošenja odeće koja se smatra previše otkrivajućom.

Ekstremisti su pobegli u okolnu pustinju kada je bivša kolonijalna sila Francuska pokrenula vojnu intervenciju 2013. Proveli su poslednju deceniju napadajući malijsku vojsku i mirovne snage UN pokušavajući da stabilizuju zemlju.

Frustracija zbog napada pomogla je da podstakne podršku vođi državnog udara pukovniku Asimiju Goiti, koji je zbacio demokratski izabranog predsednika Malija pre dve godine. Goita i njegova hunta uveravali su Malijce da će bolje obaviti posao u borbi protiv pobunjenika. Ali rastuće tenzije između Goite i Francuske rezultirale su prošlomesečnim povlačenjem 2.400 francuskih vojnika.