Vučić započeo posetu Češkoj, primio odlikovanje od Zemana

Vučić započeo posetu Češkoj, primio odlikovanje od Zemana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu posetu Češkoj, a u Pragu ga je dočekao češki predsednik Miloš Zeman.

Uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje, predsednika Vučića je dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji Zeman je uručio Vučiću Orden belog lava, a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu Orden Republike Srbije na lenti (odlikovanje iz 2020).

Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić je najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski…

Posle ove ceremonije planiran je tet-a-tet susret predsednika dve zemlje, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koji će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka predviđeno je obraćanje medijima predsednika Vučića i Zemana.

Predsednik Češke će zatim organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije.

Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

U popodnevnim satima biće održani sastanci sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom, kao i predsednikom Senata Češke Republike Milošem Vistrčilom.

Drugog dana posete, predsednik Vučić sastaće se predsednikom Vlade Češke Republike Andrejem Babišom.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, predsednik Vučić razgovaraće i sa brojnim privrednicima iz te zemlje, najavljeno je iz Predsedništva.