Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih spomenika

Ministri kosovske vlade Donika Gervala i Hajrula Ćeku poslali su pismo izvršnom predsedniku „Europa Nostre“, protiveći se uključivanju manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika u Evropi, zahtevajući uklanjanje manastira sa tog spiska.

U pismu, koje prenose prištinski mediji, navodi se da je odluka „neosnovana, ne odgovara činjenicama na terenu i da je pod političkim uticajem“.

Gervala i Ćeku tvrde da na osnovu procene lokalnih i međunarodnih institucija za sprovođenje zakona i bezbednosti, „pravoslavne crkve na Kosovu nisu ugrožene“, i pozivaju predstavnike „Europa Nostre“ na „principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine“.

„Protivimo se instrumentalizaciji kulturnog nasleđa u političke svrhe“, naveli su Gervala i Ćeku, pozivajući predsednika „Europa Nostre“ da poseti Kosovo što je pre moguće.

„Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati preispitivanjem vaše liste uklanjanjem manastira Dečani“, navodi se u pismu.