Vučić na Sajmu privrede u Mostaru

Vučić na Sajmu privrede u Mostaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas na otvaranje Sajma privrede u Mostaru, na kome nastupa i 26 kompanija iz Srbije.

Vučić se obratio na svečanom otvaranju sajma, a govoriće i predsednica Saveta ministara BIH Borjana Krišto, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, direktor Sajma Dalfina Bošnjak i gradonačelnik grada Mostara Mario Kordić.

Vučić je, obraćajući se prisutnima, poručio da se nada da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima – u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim odnosima.

„Nadam se da ćemo imati više iskrenosti u budućnosti, svi jedni prema drugima i u srpsko-hrvatskim i u srpsko-bošnjačkim, ne bih da govorim o drugim odnosima, jer verujem da zajednički možemo da živimo, da napredujemo još mnogo brže. I mislim da nismo loši od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu i tutori i mentori“, istakao je Vučić u obraćanju na otvaranju Sajma privrede u Mostaru.

Istakao je da kada govorimo o regionu da nam nije prvi put da se lideri susreću na Sajmu u Mostaru.

Vučić je istakao da se nada daljem razvoju saradnje u regionu, zbog čega je i otvaranje avio-linije Beograd-Mostar, kako je naveo, važna stvar.

„Siguran sam da će za dve godine to biti jedna od najboljih linija. U tom smislu, zahvaljujem se svima na pametnoj računici i racionalnoj odluci i pametnom pristupu za budućnost regiona“, rekao je Vučić.

„Kad govorim o regionu, nije nama prvi put da se ovde sretnemo i razgovaramo o svim temama. Nekako smo naučili da radimo jedni protiv drugih i nadam se da ćemo to uspeti da promenimo“, naglasio je predsednik Srbije.

On je dodao da je imao kratak razgovor sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Vučić je  poručio da će napadači na  hrvatske novinare u Pančevu biti kažnjeni.

On je rekao da ako je istina da su napadnuti neki hrvatski novinari na teritoriji Srbije, u Pančevu, pošto nije imao te informacije, već je to sada saznao, biti procesuirani.

„Najpre, ne samo da to osuđujem, već će naši nadležni organi uraditi sve da procesuiraju one koji su tako nešto učinili – to je nedopustivo, to je nedozvoljivo i tako nešto nigde kod nas ne sme da se događa, nigde u regionu“, istakao je  Vučić.

Vučić je potom otkrio i detalje susreta sa Plenkovićem.

„Razgovarali smo i on mi je ukazao na jednu stvar, a neću da govorim o našim primedbama prema drugima kojih naravno ima – koliko hoćete, već o onome šta su primedbe na naš računa. I gledaćemo da ono što je normalno, racionalno, razumno, da ispravljamo i da popravljamo u svakom trenutku“, rekao je Vučić.

Vučić će na sajmu privrede posetiti i paviljon Srbije, gde će biti predstavljeno 26 naših kompanija iz različitih sektora, koji predstavljaaju svoju ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire.

Na Nacionalnom paviljonu Srbije na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru 26 srpskih kompanija iz različitih sektora od danas do 20. aprila predstaviće izvoznu ponudu sa ciljem da dogovore nove poslove i povećaju izvoz u region i šire, a paviljon će obići i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će prisustvovati svečanom otvaranju sajma.

Srpske kompanije predstaviće se na Nacionalnom paviljonu koji je površine skoro 300 metara kvadratnih.

Učešće srpskih firmi na ovoj regionalnoj sajamskoj smotri organizuju Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a na sajmu u Mostaru izlažu: Damar konfit, Galeb metal, Žitopromet-Mlinpek, Destilerija Porečje, Eso tron, Agrodron, Resor, Grin magnetik, Gradina cink, Adonis, Eurocons group, Feman, Dps klas, Metal-fleks, Pink ćevabdžinice, Mladost Leskovac, Tehnomarket, Natural system, Hrana produkt, er srbija, Vinarija Aleksić, Friglo, Zadruga 100 žena, Mtm sirela, Jela Jagodina i Milšped.

Renomirani izlagači iz Srbije zapošljavaju više od 5.600 radnika, a u prethodnoj godini ukupno su izvezli robu i usluge u vrednosti većoj od 160 miliona evra. 

„Privredna komora Srbije i RAS, 15. put ove godine organizuju nastup privrednika na ovoj sajamskoj manifestaciji.  Privrednu delegaciju Srbije činiće, osim predstavnika izlagača i predstavnici 40 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, iz Rasinskog, Moravičkog i Raškog orkuga, koji će posetiti sajam i učestvovati na poslovnim susretima privrednika. Velika je vest da je i naš nacionalni avio prevoznik Er Srbija posle 33 godine obnovio direktnu liniju između Beograda i Mostara, koja će saobraćati tri puta nedeljno počevši od danas, 15. aprila 2024.godine“, izjavio je ranije rukovodilac Centra za regionalnu saradnju PKS Aleksandar Radovanović.
Mostarski sajam privrede po broju izlagača i posetilaca, najznačajnija je i najveća sajamska izložba u Bosni i Hercegovini. 

U okviru 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru biće održani Međunarodni poslovni susreti 17. i 18. aprila, na kojima uz podršku PKS i Evropske mreže preduzetništva (EEN), učestvuju privrednici iz Srbije.
Prema podacima PKS, u 2023. godini spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine vredela je 2,99 milijardi evra. 

Izvoz robe iz Srbije dostigao je 1,96 milijardi evra,  dok je suficit na srpskoj strani 954,2 miliona evra. 

Najvažniji proizvodi koje je Srbija plasirala na tržište BiH u 2023. godini bili su: mineralna goriva, alkoholna i bezalkoholna pića, mašine i uređaji, plastika i  proizvodi od plastike, delovi za drumska vozila, gvožđe i čelik, žitarice.