Velika Britanija sankcionisala 386 ruskih poslanika zbog rata u Ukrajini

Velika Britanija sankcionisala 386 ruskih poslanika zbog rata u Ukrajini

London je sledio SAD i EU u sankcionisanju zakonodavaca koji su podržali priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska
Velika Britanija sankcionisala 386 ruskih poslanika zbog rata u Ukrajini.

Vlada Velike Britanije uvela je u petak sankcije protiv 386 poslanika ruske Državne dume, ciljajući na sve poslanike koji su glasali za priznavanje suvereniteta otcepljenih ukrajinskih republika, Luganska i Donjecka. Formalno priznanje Moskve dve republike poslužilo je kao „izgovor“ za rusku ofanzivu koja je usledila, saopštio je Forin ofis.

„Mi ciljamo na one koji su saučesnici u Putinovoj ilegalnoj invaziji na Ukrajinu i na one koji podržavaju ovaj varvarski rat. Nećemo popustiti pritisku i nastavićemo da stežemo šraf ruskoj ekonomiji kroz sankcije“, rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus, najavljujući paket sankcija.

„Zajedno sa našim saveznicima, čvrsto stojimo uz naše ukrajinske prijatelje. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu humanitarnom pomoći, odbrambenim oružjem i diplomatskim radom na međunarodnoj izolaciji Rusije.

Ograničenja uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine u Velikoj Britaniji za sve pogođene zakonodavce, ako imaju bankovne račune ili imovinu pod jurisdikcijom Londona. Time je broj ruskih poslanika pod sankcijama Ujedinjenog Kraljevstva dostigao 400, ili skoro 90% od ukupno 450 mesta u Državnoj Dumi. SAD i EU su već postavile ograničenja drugim ruskim zakonodavcima, zajedno sa strogim sankcijama finansijskom sektoru zemlje i njenim visokim zvaničnicima.

Sankcije su uvedene kao odgovor na vojnu operaciju Moskve protiv njenog suseda pokrenutu krajem februara, koja je usledila nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja Rusije dve republike Donbasa. Predlozi uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.