SAD odredile dva „glavna saveznika van NATO-a“

SAD odredile dva „glavna saveznika van NATO-a“

Bajden je označio Katar i Kolumbiju kao „glavne saveznike” Vašingtona izvan vojnog bloka.

Američki predsednik Džo Bajden odredio je u četvrtak Katar i Kolumbiju kao glavne saveznike SAD van NATO-a, poseban status koji će dvema nacijama dati odbrambene i trgovinske privilegije u njihovim odnosima sa Vašingtonom.

„Oznaka glavnog saveznika izvan NATO moćan je simbol bliske veze koju Sjedinjene Države dele sa tim zemljama i pokazuje naše duboko poštovanje prema prijateljstvu za zemlje na koje je prošireno“, objasnio je američki Stejt department.

Status glavnog ne-NATO saveznika dodeljen je za preko 15 nacija širom sveta. Ona pruža američkim partnerima ekonomske privilegije kao što su zajmovi, zajednička istraživanja, pa čak i ekskluzivni odbrambeni ugovori sa zemljama NATO-a. Status, međutim, ne podrazumeva nikakve bezbednosne obaveze prema naznačenim zemljama.

Nakon što je njegova zemlja označena kao glavni saveznik van NATO-a, kolumbijski predsednik Ivan Duke zahvalio je SAD i predsedniku Bajdenu što su „bilteralne odnose podigli na najviši nivo“.

Iako se Bajdenova administracija obavezala da će Kataru dodeliti specijalni status još u januaru, odluka je doneta tek sada usred sve veće zabrinutosti zbog rasta cena goriva zbog toga što je Vašington uveo zabranu isporuke energenata Rusiji.

Bajdenov potez da unapredi partnerstvo sa Dohom je zaokret u odnosu na neprijateljsku politiku njegovog prethodnika prema zalivskoj zemlji. Predvođena Donaldom Trampom, prethodna republikanska administracija ne samo da je optužila Katar za finansiranje međunarodnog terorizma, već je podržavala i ekonomsku blokadu arapske nacije od strane njenih suseda.

Ranije je bilo izveštaja da Vašington navodno nije uspeo da pregovara o povećanju proizvodnje energije sa svojim saveznicima iz Zaliva pošto su Saudijska Arabija i UAE ignorisali telefonske pozive predsednika Bajdena.