Đurić izražava zabrinutost zbog nedostatka konsultacija oko rezolucije UN o Srebrenici

Đurić izražava zabrinutost zbog nedostatka konsultacija oko rezolucije UN o Srebrenici

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, izrazio je danas duboku zabrinutost zbog nedostatka konsultacija sa najbližim susedima povodom predložene Rezolucije Ujedinjenih nacija o Srebrenici, ističući da je ova tema od šireg značaja za regionalnu stabilnost i bezbednost.

Đurić je reagovao na nedavnu izjavu crnogorskog kolege, Filipa Ivanovića, koji je naglasio da će se Crna Gora rukovoditi isključivo svojim interesima u vezi sa rezolucijom i da će odnos prema drugim državama biti određen na osnovu njihovog odnosa prema Crnoj Gori.

U pisanoj izjavi za medije, Đurić je naglasio da je važno da se javni diskurs fokusira na unapređenje dobrosusedskih odnosa, umesto na ishitrene i lične derogativne kvalifikacije.

Dodajući da su odnosi između Srbije i Crne Gore duboko ukorenjeni i da prevazilaze trenutne političke funkcije, Đurić je izrazio nadu da će institucije u Crnoj Gori slediti tradiciju bratskih naroda u razmatranju svojih stavova.

„Lično ću se uvek uzdržati od davanja bilo kome izgovora za kontinuitet politike javne rasprave i svađe na kojima su pojedini politički krugovi bazirali svoju vlast“, istakao je Đurić.

Ministar Đurić je zaključio izjavu izražavajući uverenje da je nedostatak konsultacija rezultat previda, a ne političke namere, te da će saradnja između Srbije i Crne Gore i dalje biti od ključnog značaja za regionalnu stabilnost i prosperitet.