Prvi telefonski razgovor između ruskih i američkih šefova odbrane od početka sukoba u Ukrajini

Prvi telefonski razgovor između ruskih i američkih šefova odbrane od početka sukoba u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavili su svoj prvi telefonski razgovor od početka operacije Moskve u Ukrajini krajem februara. Vest su u petak potvrdile obe strane.

Ostin je pozvao na „trenutni prekid vatre u Ukrajini“, rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

Prema rečima sekretara za štampu, Ostin je takođe „naglasio važnost održavanja linija komunikacije“ nakon skoro tri meseca bez kontakta sa svojim ruskim kolegom.

Ministarstvo odbrane Rusije je kasnije u petak potvrdilo poziv, napominjući da je par razgovarao o pitanjima međunarodne bezbednosti, uključujući, ali ne ograničavajući se na situaciju u Ukrajini.

Rusija je napala susednu državu 24. februara, nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska, uz posredovanje Nemačke i Francuske, osmišljen je da otcepljenim regionima da poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.