Ogromna većina Kineza pozitivno gleda na Rusiju

Ogromna većina Kineza pozitivno gleda na Rusiju

Nedavno istraživanje je otkrilo da većina kineskih građana ima pozitivan stav o Rusiji, dok je većina ispitanika navela SAD kao najmanje pozitivno percipirane na listi od 25 zemalja.

Internet istraživanje je sproveo istraživački centar Centralnoevropskog instituta za azijske studije u martu, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, a objavljeno je ranije ove nedelje. Istraživači su ispitali više od 3.000 stanovnika kontinentalne Kine kako bi procenili njihovu percepciju sveta u vreme rata, predstavljajući im listu od 25 zemalja koje su od njih tražili da rangiraju po povoljnosti.

„Ovo je jedinstveno istraživanje koje daje širok i detaljan uvid u stavove Kineza u ključnom trenutku u međunarodnim odnosima, neposredno nakon ruske invazije na Ukrajinu“, rekao je dr Ričard K. Turčanji, koji je vodio istraživanje. „Naši nalazi pokazuju da kineska javnost nije bila uznemirena ruskim potezima i čini se da zapravo podržava Rusiju u ratu“, dodao je on.

Od 25 zemalja o kojima su ispitanici postavljani pitanje, Rusija je pokazala da je najpozitivnije percipirana nacija, dok su SAD bile najnegativnije posmatrane. Istraživači su otkrili da skoro 80% ispitanika ima pozitivna osećanja o Rusiji, a otprilike isti procenat je rekao da se njihov pogled na zemlju poboljšao u poslednje tri godine.

Na pitanje zašto se njihov pogled na Rusiju poboljšao, mnogi su naveli svoje divljenje rukovodstvu zemlje. Neki od uobičajenih odgovora bili su „Verujte Putinu“, „Putin ima hrabrosti“ i „Snažno vođstvo“. Mnogi Kinezi su takođe izjavili da osećaju „bratsku ljubav“ između Rusije i Kine, dok su neki rekli da veruju da je „neprijatelj neprijatelja naš prijatelj“.

Tokom istog trogodišnjeg perioda, izgleda da su se kineski pogledi na SAD značajno pogoršali jer je manje od trećine ispitanika tvrdilo da ima povoljan pogled na zemlju. SAD su rangirane kao zemlja sa najnegativnijim gledanjem od 25 pomenutih, a neki učesnici su izjavili da, iako vide SAD kao naprednu i moćnu državu, smatraju da je neprijateljska prema Kini, nepoverljiva i da ima tendenciju da se meša u druge zemlje. poslovima.

Ostale zemlje koje su ispitanici pozitivno ocenili su Pakistan, Singapur, Severna Koreja i Nemačka. U međuvremenu, zemlje poput Indije, Japana, Vijetnama, Južne Koreje i Ukrajine bile su najnegativnije percipirane.

Izveštaj sugeriše da se čini da stavovi Kineza o stranim zemljama odgovaraju njihovoj percepciji stavova tih zemalja o Kini. Skoro 60% učesnika je izjavilo da veruje da Amerikanci generalno negativno gledaju na Kinu, dok samo oko 10% misli da su Rusi loše raspoloženi prema Kinezima.

Istraživači su naveli da, iako je pogled na SAD generalno negativan u Kini, još je dug put do prelivanja tenzija u Hladni rat.

„Napeti diplomatski odnosi nisu značajno narušili divljenje kineske javnosti američkoj kulturi, a većina Kineza i dalje smatra SAD kulturno privlačnim. Još uvek nismo u punom hladnom ratu“, rekao je Tao Vang, naučni saradnik na Mančesterskom kineskom institutu i ​​koautor izveštaja.