Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj

Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj

Ruska kompanija Inter RAO prestaće da izvozi električnu energiju u Finsku od 14. maja, saopštila je u petak finska mrežna kompanija.

Kako navodi Fingrid, pozivajući se na Inter RAO, trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije biće obustavljena zbog poteškoća u primanju plaćanja za električnu energiju prodatu na tržištu.

„Prinuđeni smo da obustavimo uvoz električne energije od 14. maja“, saopštio je RAO Nordic, filijala ruskog Inter RAO-a sa sedištem u Finskoj, dodajući da „nije u mogućnosti da plaća uvezenu struju iz Rusije“.

Fingrid je rekao „Ne postoji pretnja po adekvatnost električne energije u Finskoj“, napominjući da struja iz Rusije čini samo 10% ukupne potrošnje Finske.

Smanjena ponuda može se nadoknaditi povećanim uvozom iz Švedske, kao i delimično domaćom proizvodnjom, rekao je viši potpredsednik Fingrida Reima Paivinen.

Fingrid je prošlog meseca rekao da će ograničiti prenosni kapacitet prekograničnih veza iz Rusije, u nastojanju da zaštiti bezbednost svog energetskog sistema.

Finski mediji su takođe izvestili da bi Rusija mogla da prestane da snabdeva Finsku prirodnim gasom u petak zbog nastojanja nacije da se pridruži NATO-u. Rusija nije potvrdila ove izveštaje.