U Ukrajini osnovan Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima

U Ukrajini osnovan Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima

Kabinet ministara Ukrajine je 11. marta osnovao Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima.

„Broj zarobljenih osvajača je već dostigao toliki nivo da se ovo pitanje ne može prepustiti strukturama koje smo imali prije rata. Stoga je danas Kabinet ministara Ukrajine osnovao Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima. Hiljade neprijateljskih vojnika koji su zarobljeni ili predati dobijaju od naše države tretman koji zahtevaju međunarodne konvencije. Ali ima ih toliko da je potrebna posebna struktura koja će se baviti svim srodnim pitanjima“, rekao je u svom obraćanju predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je podsetio da broj poginulih ruskih vojnika na teritoriji Ukrajine već premašuje 12 hiljada ljudi, dok je broj ranjenih osvajača višestruko veći.

„I ponavljamo svakom od osvajača: još uvek možete da se spasete. U svakom trenutku. Samo položite oružje i idite kući, napustite našu zemlju“, poručio je predsednik.

Predsednik je ponovo apelovao na ruske majke, pre svega majke vojnih obveznika.

„Ne šaljite svoju decu u rat u tuđinu. Ne verujte obećanjima da će biti poslati samo negde na vežbe ili samo negde u neborbenim uslovima. Proverite gde vam je sin. A ako imate i najmanju sumnju da bi vaš sin mogao biti poslat u rat protiv Ukrajine, odmah postupite. Ne dajte svog sina u smrt ili zatočeništvo. Ukrajina nikada nije želela ovaj strašni rat. A Ukrajina to ne želi. Ali braniće onoliko koliko je potrebno“, rekao je Zelenski.