Tramp tvrdi da bi Amerikanci „trebalo da se plaše“ nuklearnog rata sa Rusijom

Tramp tvrdi da bi Amerikanci „trebalo da se plaše“ nuklearnog rata sa Rusijom

Govoreći u podkastu Full Send, objavljenom u sredu, bivši američki predsednik Donald Tramp izneo je svoje strahove u vezi sa potencijalnom eskalacijom situacije u Ukrajini, pošto je NATO, uz podršku Sjedinjenih Država, ponudio svoju podršku usred tekućeg sukoba Rusije sa svojim susedom.

Odgovarajući na pitanje da li bi situacija mogla da preraste u nuklearni rat, udarivši na svog naslednika Džoa Bajdena, Tramp je rekao da bi Amerikanci „trebalo da se plaše jer imamo nekompetentne ljude na čelu naše zemlje“.

Na pritisak voditelja o tome da li je pretnja verovatno „neposredna“, Tramp je tvrdio da je situacija „ozbiljna“ i osudio tvrdnju aktuelne administracije da ne želi da se bori protiv Rusije jer je nuklearna sila kao „slabost“. ”
Zapad nije ispunio svoje finansijske obaveze prema Rusiji – ministar finansija.

Priznajući da je Rusija zaista nuklearna sila, Tramp je podsetio slušaoce da Amerika takođe ima nuklearne sposobnosti koje bi odvratile agresiju Moskve. Uprkos tome, on je, međutim, priznao da postoji „šansa“ da dođe do svetskog rata, s obzirom na trenutne tenzije.

Komentari bivšeg predsednika usledili su nakon pojavljivanja u emisiji Republičkog nacionalnog komiteta „Prava Amerika” na Jutjubu, gde je tvrdio da je Bajdena „gurao” ruski predsednik Vladimir Putin, i rekao da ne misli da su SAD „ikad bile u niža tačka nego što je trenutno“.

Procenjuje se da Sjedinjene Države imaju 5.428 komada nuklearnog oružja, uključujući ono koje je aktivno raspoređeno, koje se drži u rezervi i koje je penzionisano, prema Federaciji američkih naučnika (FAS). FAS je ranije ove godine ocenio da Rusija ima 5.977 nuklearnih bojevih glava, što joj daje veće zalihe od Amerike.