Rusija je postavila nove zahteve za prijem humanitarnih kolona

Rusija je postavila nove zahteve za prijem humanitarnih kolona

Rusija je postavila nove zahteve za prijem humanitarnih kolona iz ukrajinskih gradova od 11. marta – unapred su obezbeđeni spiskovi pratnje i zaplena mobilnih telefona svih osim Crvenog krsta.

Mihail Mizincev, načelnik ruskog interresornog štaba za humanitarno reagovanje u Ukrajini, načelnik Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Ruske Federacije, prenosi Interfaks.

„Upozoravamo ukrajinsku stranu da će ubuduće humanitarni konvoji biti dozvoljeni tek nakon ranog dostavljanja spiskova motornih vozila i zvaničnika koji prate humanitarne konvoje, uključujući vozače, u sledećem obliku: broj po redu, marka vozila, registracija broj, P .I.B., broj pasoša, državljanstvo, za vozače – broj vozačke dozvole sa naznakom dozvoljenih kategorija vozila“.

„Napominjemo da će se, kako bi se isključilo prikupljanje obaveštajnih podataka o lokaciji jedinica Oružanih snaga Rusije, svaka kolona proveravati radi komunikacije.

„Samo predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta dozvoljeno je da imaju telefone i druga sredstva komunikacije, a druga tehnička sredstva komunikacije su zabranjena drugim službenim licima; ako se pronađu, treba ih oduzeti.

Rusija ponovo obećava da će u petak proglasiti „režim tišine“ kako bi omogućila rad humanitarnih koridora iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Marijupolja.

Prema Mizincevu, Rusija nudi mogućnost da se iz ovih gradova napuste u Rusiju, kao i iz drugih gradova Ukrajine (od Sumija – do Poltave, od Harkova po dogovoru do Lavova, Užgoroda, Ivano-Frankivska, od Černigova – na jugu u pravac dogovora sa ukrajinskom stranom).

Ranije je Mizincev rekao da će humanitarni koridori za evakuaciju civila iz Ukrajine u Rusiju biti otvoreni svakodnevno od 10:00 bez saglasnosti Kijeva.